Új, 2021-es napelem pályázatok magánszemélyeknek családi házakra

2021.03.01

Napelem telepítése családi házra megtérülő pénzügyi befektetés és környezetkímélő megoldás lehet a háztartás villamos energia ellátására.

A lehető leggyorsabb megtérüléshez, ugyanakkor maximálisan költséghatékony működéshez, és hosszú távon is környezetbarát kivitelezéshez azonban megfontolt, részletes tervezés szükséges.

A kezdeti tájékozódásban és az ügyintézésében ugyanúgy kellő segítségre van szükség, mint ahogy a teljes kivitelezésben is.

A fotovoltaikus elemnek is nevezett napelem a napból érkező fényt (az elektromágneses sugárzást) alakítja villamos energiává.

Ahhoz, hogy az így nyert energiát a leghatékonyabb módon tudd hasznosítani egy összetett rendszert kell kiépítened.

Finanszírozás, pályázatok, hitelek

Magánszemélyek számára jelenleg még nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelem telepítésére, csak 2021 nyarától lesz újra lakossági pályázati lehetőség.

2020-ban a lakossági támogatás szinte egyetlen formája a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel volt, azonban ezt a kormány november 6-ától kezdődően ideiglenesen szüneteltette.

Az ok: a benyújtott hitelkérelmek túlhaladták az erre a célra szánt keretet.

A közép-magyarországi vállalkozások részére kiírt VEKOP, valamint a többi régióban GINOP kódnév alatt futó vállalkozói hitel+támogatás programok sem elérhetők jelenleg, részben keretkimerülés, részben lejárt határidő miatt.

Ezek célja elsősorban a régebbi építésű, a vállalkozáshoz tartozó épületek energetikai korszerűsítése, illetve a munkatevékenység áramhasználatának megújuló energiával való kiváltása volt.

2021. február 15-én azonban a Magyar Fejlesztési Bank bejelentette: újra elérhetővé válik február 22-től a 0%-os hitel a Pest megyeiek és fővárosiak számára!

Az újranyitott VEKOP-5.2.1-17 keretében 2021. 06. 30-ig maximum 5 millió forintig az érintett régiókban élők ismét igényelhetnek kamatmentes hitelt napelem rendszerre is!

Pár szó a 2021-ben érkező pályázatról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020 őszén jelentette be, hogy megkezdték egy új, vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázat kidolgozását, ami várhatóan 2021 júliusától kezdve lesz elérhető.

Ez a hír önmagában rendkívül pozitív és lelkesítő, azonban a szakértők mégsem javasolják, hogy mindenki várjon a napelem telepítéssel nyárig.

Ezzel párhuzamosan ugyanis a szaldós elszámolási rendszer lassú kivezetése is megkezdődik Magyarországon.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a következő években (de legkésőbb 2023-ban) meg fog születni az a jogszabály, ami szerint új hálózatra csatlakozó napelem rendszer már nem működhet az éves szaldós elszámolás keretein belül, hanem át kell állni a bruttó elszámolásra

Aki még most telepíttet napelem rendszert, az kérheti a szaldóelszámolást, viszont a 2021-es pályázatot igénybe vevők esetében már erre nincs lehetőség.

Aki tehát vissza nem térítendő támogatáson keresztül szerez pénzt napelem rendszerre, annak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolással kell beérnie.

Mi hát a legészszerűbb döntés?

Figyelembe véve, hogy 2020 novembere és 2021 júliusa között se vissza nem térítendő, sem pedig visszatérítendő támogatás nem fut a lakosság számára, mi hát ilyenkor a legjobb döntés?

Az a helyzet, hogy a napelem rendszer hiányánál az önerőből finanszírozott befektetés is sokkal jobb, hiszen az ebbe invesztált pénzt a rendszer visszahozza, ezzel szemben az üresjárat villanyszámláit már senki nem téríti meg.

Arról nem is beszélve, hogy aki megvárja a 2021-es pályázatot, az a dolgok jelen állása szerint semmiképpen nem csatlakozhat a szaldós elszámoláshoz, míg egy magánforrásból épült PV erőmű számára ennek semmi akadálya (2024-ig).

Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a támogatások miatti ügyintézés akár sokszorosára is növelheti a rendszer kivitelezési idejét.

Ha tehát jól akarsz járni, akkor még most érdemes cselekedned, és akár önerőből napelem rendszerbe fektetned, hiszen jelenleg még megszerezhetőek vele bizonyos előnyök, emellett pedig a megtérülés is teljesen biztos!

Befektetés a jövőbe

Szakértők szerint már akár 2050-re is megoldható lenne hazánk teljes villamos energia ellátása csak megújuló rendszerekből.

Ebben a jövőbeli rendszerben minden napelemes ház egy-egy kis eleme lenne az "erőműnek".

Sajnos kormányzati szintű támogatása ennek a megoldásnak még nincs.

Minden egyes család, aki napelemes rendszert telepít házára, azonban hozzájárul egy környezetkímélő energiaellátás elterjesztéséhez, példát mutatva a szomszédoknak, ismerősöknek.

Minél több megújulóan gondolkodó ember lesz, annál nagyobb az esély az állami támogatásokra is.

Németországban politikai megfontolásból is segítséget nyújtanak a zöld energiába beruházó, környezettudatos állampolgároknak, mivel jelentős tömegben vannak jelen.

A napenergia felhasználás növelésével a jövő generációinak teremthetsz egészségesebb környezetet és függetlenebb, biztonságosabb energiafelhasználást.

A napelemes rendszerekkel csökkented az ökológiai lábnyomunkat, kevesebb szén-dioxidot kibocsátva, tisztább levegőt eredményezve.

Földrajzi adottságok a napenergia szempontjából

Magyarország közepes adottságú területen fekszik napsugárzás szempontjából.

Hazánkban az átlagos napfénytartam 1800-2200 óra egy évben, a besugárzás pedig 1250 kWh/m2.

Németországban ezek az értékek rosszabbak, mégis hatékonyan hasznosítják a napenergiát. (Már a villamos energia szükséglet 40%-át képesek előállítani napelemekkel!)

Magyarországon belül a napsugárzást illető értékek területi eltérése maximum 8%, ami nem okoz jelentős hatékonysági eltérést, így az ország egész területén hasonlóan jók a feltételek a napelem alkalmazására.

A hazai kedvező feltételek adottak, így csak az adott ház mikrokörnyezete a meghatározó tényező.

Ezt viszont részleteiben kell vizsgálnod, hogy a leghatékonyabb rendszert telepíthesd.

Kiváltható az áramszámla a napelemes rendszerrel?

Pár művelettel megbecsülhető, hogy hány négyzetméter napelem modul elegendő áramfogyasztásod akár teljes kiszolgálásához.

Figyelem, itt csak durva becsléssel tudsz számolni, a befektetés pontos megtérülési idejét csak a rendszer megtervezése után lehet megmondani.

Egy átlagos magyar háztartás éves fogyasztását 2000 kWh-ra becsülheted.

A szükséges napelem rendszer teljesítménye közelítőleg úgy számolható, hogy az éves kWh-ban megadott áramfogyasztást osztod 1100-zal, mivel 1100 kWh-t nagyjából 1 kW-os napelem rendszerrel állíthatunk elő.

2000 kWh fogyasztás esetén ez 1,82 kWh-t jelent.

A leggyakrabban alkalmazott polikristályos napelemek 0,12-0,18 kWh áramot termelnek négyzetméterenként.

Így egy átlagos háztartás esetében legalább 10 négyzetméter 1,8 kW teljesítményű napelemre van szükséged a teljes áramszámla kiváltásához.

Az áramszámlád tehát teljes mértékben kiváltható, azonban mindig az adott körülményeknek megfelelően teszek javaslatot, a gazdaságos méretű napelem rendszer telepítésére.

A napelem rendszerekről

Kétféle rendszert lehet kiépíteni.

Szigetüzeműt csak ott érdemes kiépíteni, ahol nem elérhető elektromos hálózat, ez esetben akkumulátor tárolja a keletkező többlet energiát.

A hálózatra tápláló rendszer, a pillanatnyilag fel nem használt energiát a közcélú hálózatra vezeti.

Itt egy kétirányú mérő biztosítja a leadott és felvett energia mennyiség adatainak rögzítését.

Most részletesebben ez utóbbival foglalkozom.

A hálózatra tápláló rendszer lényege, hogy a leadott, számodra felesleges energiáért cserébe kapsz a hálózatról áramot, a nem, vagy csak részben elegendő mennyiséget termelő időszakokban (éjjel vagy korlátozott fényviszonyok esetén).

Abban az esetben, ha a hálózatra több áramot táplálsz, mint amennyit felveszel, a szolgáltatók kötelesek ezt neked pénzben téríteni.

Alapvető részek és funkciók

A napelem rendszer alapvető részei és funkciói a következők: az egyenáramot előállító cellákból felépített napelem modul, a tartószerkezet, az inverter, ami az egyenáram átalakítását végzi a hálózatban használható váltóárammá, a fotovoltaikus kábelek és a hagyományos hálózathoz kapcsolódó ad-vesz villanyóra.

A rendszert minden részletében, csak magas minőségű anyagokból érdemes építeni és egészében kell tervezni.

Akármelyik, a többihez nem optimálisan illeszkedő egység csökkentheti a hatékonyságot, és élettartamot.

Pillanatnyi spórolás, az évek során tönkreteheti a befektetésedet.

A tartószerkezetnél például csalogató lehet az olcsóbb horganyzott acél alkalmazása, de ez nedvesség hatására korrodálódni kezdhet, ami hosszútávon plusz ráfordítással járhat, így minden ilyen megoldástól el kell zárkóznod.

A ma elterjedt napelemek szilícium félvezető alapúak.

Fény által fotoelektromos (fényelektromos) hatás lép fel a félvezetőkben, ami mozgásra készteti az elektronokat.

A szilícium formája alapján, a napelem modul lehet:

-kristályos

-monokristályos (Cz-Si) - egy kristálymagot húzva növesztik az olvadt            szilíciumból a kerek kristályt

-polikristályos (mc-Si) - a lehűtött szilícium olvadékot használják a multikristály szerkezet kialakításához

-vékonyrétegű (a-Si) - ígéretes megoldás egyedi alkalmazása, viszont még ritkán költséghatékony

-amorf - szilán gázból (SiH4) plazmaülepítéssel készítik

A felsorolt technológiák kombinációjával a napfény spektrumát igyekeznek a lehető legszélesebben kihasználni, többrétegű és hibrid elemek gyártásával is.

Jelen vannak már a piacon a smart napelemrendszerek is, amelyek napelem paneljei egymástól függetlenül optimalizáltak, így egy modul kiesése (árnyékoltsága) esetén a többi modul még maximális teljesítményen képes üzemelni.

A napelem cella készülhet szelet vagy vékony réteg technológiával.

A napelem egyik legfontosabb tulajdonsága a hatásfok (η), amit százalékban adnak meg, és azt mutatja meg, hogy a beérkező fény teljesítményének hány százalékát képes hasznosítani a napelem.

A hatásfokot a maximális teljesítmény értékével szokták megadni, ami szabványosított keretek között a csúcsteljesítmény.

A műszaki leírásokban erre a Wp (Watt-peak) jelölést használják.

A gyakorlatban, azonban ennél nagyobb teljesítményre is képesek lehetnek a napelemek, mivel ez hőmérséklet és megvilágítás függő paraméter.

A napelemeket hivatalos minősítési rendszerben vizsgálják, és általában a standardizált körülmények között mért eredményeket tüntetik fel a gyártók a specifikációkban.

A standard körülményektől eltérő adatokat mérhetsz a telepített rendszereken, ezek azonban - optimális időjárási viszonyok között - jobbak is lehetnek a névleges teljesítményektől.

Hatásfokot befolyásoló tényezők

A napelem rendszerek megtérülési idejét minimum 8-10 évre becsülik, így ez egy hosszú távú befektetés.
A hatásfokot a végső környezetben sok tényező befolyásolhatja (hőmérséklet, megvilágítás, dőlésszög, tájolás) és állandóan változhat.

Nem mindig jelent nagyobb teljesítményt a nagyobb hatásfok, és a napelem modul hatásfoka mindig alacsonyabb, mint egy napelem celláé!

Monokristályos napelem hatásfoka a legnagyobb, 19-20%, míg a polikristályosé 16-17%, az amorfé 5-8%.

Eltérő körülmények esetén, nem mindig a legnagyobb hatásfokú a hatékonyabb!

A drágább monokristályost például csak abban az esetben gazdaságos alkalmaznod, ha kevés a rendelkezésre álló felület, mivel ennek a relatív felületigénye kisebb.

A polikristályos viszont szórt fényben jobban teljesít, így egyenletesebb teljesítményt nyújt.

Megfelelően nagy felület esetében tehát a polikristályos jobb választás.

A napelem modulok kapcsolása történhet sorosan vagy párhuzamosan.

A soros kapcsolás az eredő feszültség növelésére szolgálhat, azonban ezt csak indokolt esetben alkalmazd, és csak ott, ahol az árnyékolás szinte teljes mértékben kizárható.

Soros kapcsolásnál ugyanis, a legkisebb teljesítményű elem határozza meg az egész rendszer hatásfokát, egy kisebb falevél is nagy energiaveszteségeket tud okozni.

A párhuzamos kapcsolás fő előnye, hogy egy esetleges leárnyékolás kevesebb energia veszteséggel jár.

Tartószerkezet fontossága

A tartószerkezetnek is kiváló minőségűnek kell lennie, hogy kitartson a napelem 30 éves, de akár hosszabb élettartama alatt is.

A kizárólag saválló, rozsdamentes anyagokból készült felépítményeket ajánlom ügyfeleinknek.

Magyarországon optimális esetben déli tájolású tetőre szerelik a modulokat, 35°-os dőlésszögben.

A tartószerkezetek között minden tetőtípusra találni megoldást: lapos és dőlt tetőkre, különböző cseréptípusokra egyaránt.

A tető túlterhelésétől általában nem kell tartanod, mivel vastagabb hóréteg sokkal nagyobb súlyt helyez a tetőre négyzetméterenként, mint a napelem modulok.

Nem elegendő tető felület esetén akár a kertben is felállítható napelem tartószerkezet.

Mi is az az inverter?

Az inverter a napelemes rendszer hatékonyságának kulcsfigurája.

A napelemekből érkező áramot alakítja át, a háztartási eszközök által felvehető formába.

A felesleges áramot a közcélú hálózatba táplálja, vagy szükség esetén onnan vételez.

Ellenőrzi a rendszer működését és maximalizálja a hatásfokot.

Bármilyen modultípushoz és teljesítményhez biztosítanak ugyanis különböző invertereket.

Ez pedig elemi szükséglet az optimális hatásfok eléréséhez.

Az inverter választásnál különösen fontos az előretervezés.

A napelem modulok úgynevezett stringekbe, csoportokba vannak kötve.

A párhuzamosan kapcsolt napelemek pedig a modulstrangok, amikből csak azonos tulajdonságúakat (azonos irányú tetőn, egyenlő dőlésszög) lehet egy inverterre kötni, vagy multistring invertert kell beépíteni.

A modern, így az SMA invertereket is internetre lehet csatlakoztatni, így ellenőrizheted a rendszered működését, bárhol is jársz.

Pénzügyi befektetés

A napelem rendszerek megtérülési idejét minimum 8-10 évre becsülik, így ez egy hosszú távú befektetés.

Többek között ezért igényel minden részletre kiterjedő átgondolást a tervezése és rendkívüli hozzáértést a telepítése.

Az előnye viszont, hogy az üzembe helyezés után rögtön elkezdi megtermelni a befektetett összeget a napelem.

A közcélú hálózatra történő visszatáplálásért, amennyiben ez meghaladja a vételezést, a szolgáltató köteles neked térítést fizetni.

Általában az éves termékdíj 85%-át fizetik ki.

A jelenlegi banki kamatok mellett inkább megéri napelemes rendszerbe fektetni a megtakarításodat.

Az közüzemi áramárak hosszútávon mindig emelkednek, a napenergia ára viszont nem változik.

Ma már minimum 30 éves élettartammal számolhatsz a napelemek esetében, maximum az inverter javítására, esetenként cseréjére van szükség körülbelül 15-20 évente.

Németországban vizsgáltak már 20 évnél régebben telepített rendszereket, ahol ugyanazon a hatásfokon vagy csak pár százalékkal kevesebbel működött a rendszer, egyetlen alkatrész cseréje nélkül.

A napelemes rendszer nem igényel folyamatos karbantartást, így szinte minden ilyen jellegű költségtől mentes.

Bizonyos helyzetekben nem elhanyagolható szempont, hogy napelemes rendszerrel ellátott ház értéke nagyban növekszik.

Értékesítésnél ezt jelentős arányban érvényesítheted.

Mi történik, miután feltelepítetted a napelem rendszert?

A napelemes rendszer telepítése után is kapcsolatban kell maradni a kivitelezővel, utóellenőrzés és karbantartási munkák elvégzése céljából.

Utóellenőrzésre, a rendszer esetleges finomhangolása miatt van szükség, hogy használat során jelentkező adatok alapján még hatékonyabbá tudják tenni a rendszeredet.

A karbantartási munkák nem jelentősek, csupán a modulok takarítását, csavarok ellenőrzését foglalja magába.