Összefoglaló a 2021-es lehetőségekről

Napelemet szeretne?

Összefoglaló a 2021. évi lehetőségekről

Az áramszolgáltatói hálózatba visszatáplálni képes napelemes rendszerrel rendelkező háztartások részére kétirányú mérést lehetővé tevő mérőórát szerel fel a szolgáltató. Erre azért van szükség, mert a háztartási naperőmű néha többet termel, mint amennyit a ház berendezései elfogyasztanak, ekkor a megtermelt áram visszakerül a hálózatba és egy másik fogyasztó fogja felhasználni. Máskor, amikor a napelemek nem termelnek elég áramot, mert pl. már sötét van, akkor a hálózatból érkezik a szükséges energia. A mérőóra külön-külön számolja a hálózatból érkező és a visszatáplált elektromos áramot.

Elszámolási rendszerek

Mindeddig az úgy nevezett "SZALDÓ" elszámolást alkalmazták, amelynek a lényege az, hogy évente egyszer megnézik, hogy mennyit fogyasztott és mennyit termelt vissza a napelemes háztartás. A két érték egyenlege szerint, ha többet fogyasztott, mint amennyit visszatermelt, akkor azt a szolgáltató az éves elszámolás keretében normál áron (áram ára + rendszerhasználati és egyéb díjak) leszámlázza, ha pedig többet termelt vissza a háztartás, mint amennyit vételezett, akkor a betermelt áram árát (rendszerhasználati és egyéb díjak nélkül) leszámlázhatja a fogyasztó a szolgáltatónak. A két díj közötti különbség indokolta azt, hogy minden háztartásnak csak akkora napelemes rendszerre érdemes beruháznia, amelyik kb. az éves fogyasztását fedezi.

Változás várható a napelemes rendszerek elszámolásával kapcsolatban. Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től már nem kötnek szaldó elszámolással rendelkező új hálózati csatlakozási szerződést a szolgáltatók, helyette a fogyasztók számára kevésbé kedvező bruttó elszámolási rendszert kell alkalmazni. A bruttó elszámolásban az ITM (Információs és Technológiai Minisztérium) eddig ismert tájékoztatása alapján a fogyasztás céljából vásárolt és a megtermelt, de azonnal el nem fogyasztott villamos energia egységárát külön-külön határozzák meg, és várhatóan rendszerhasználati díjat is az adott időszakban elfogyasztott teljes villamos energia mennyiség után kell fizetni. A napelemek által a hálózatba táplált energia átvételi árát a későbbiekben szabják majd meg, így egyenlőre nem lehet tudni, hogy a szaldó elszámoláshoz képest a fogyasztott áram rendszerhasználati díjaival megnövelt számlát mennyivel csökkenti le a visszatermelt áram ára.

A minisztérium nyilatkozata szerint a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.

Állami támogatások

A háztartások részére telepíthető napelemes beruházások támogatására mindeddig csak kamatmentes hitel állt rendelkezésre, az is korlátozott mértékben és borzalmas bürokratikus eljárásban. 2020 őszén azonban két új támogatási lehetőségről adott tájékoztatást a kormányzat.

Egyrészről az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében bejelentette, hogy megkezdte a lakossági napelemes rendszerekhez támogatást biztosító program kidolgozását. Az újfajta, vissza nem térítendő támogatás jogosultjainak köréről, a támogatási intenzitás mértékéről és a támogatható rendszerek felső teljesítményhatáráról az ITM a következő hónapokban tervez dönteni. Az új konstrukció várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető. Ez a támogatás várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára lesz elérhető, előre megadott értékhatárig. Sajtóértesülések szerint a támogatás mértéke várhatóan 40 % lesz. Fontos, hogy a bejelentett lakossági támogatásban részesülő beruházások már csak a bruttó elszámolás szabályai szerint valósulhatnak meg.

A másik új lehetőség a Kormány 518/2020. (XI. 25.) számú rendeletében meghirdetett, a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló program keretein belül lehetséges 50 %-os támogatás. Ebben a nagyszerű, szinte minden 25 év alatti gyermeket nevelő család számára elérhető támogatási programban 6 millió forintig csaknem mindenféle otthon-felújítás költségeinek 50 %-a visszaigényelhető, ráadásul az 50 %-os önrészre fix 3%-os kamatozású kölcsön is felvehető. Mindenkinek, aki gyermeket nevel, ajánljuk, hogy éljen ezzel a lehetőséggel! Napelemes rendszerre is igénybe vehető, azonban fontos, hogy szaldó-elszámolással csak a 2021. június 30-ig megkötött szolgáltatói szerződéssel rendelkező beruházás 50 %-a igényelhető vissza.

A fentiek összegzésére tehát:

  • Célszerű a szaldó elszámolást választani, mert akkor, ha éves szinten annyit termel a napelemes rendszer, mint amennyit fogyasztunk, akkor csak pár száz forint/hó alapdíjat kell fizetni a szolgáltató felé, de ha többet is fogyasztunk, mint amennyit betermelünk, akkor is csak az éves különbözet díjait kell megfizetni, tehát hamarabb (kb. 8 év) megtérül a beruházás és még további kb. 20 évig termel.
  • Aki csak teheti, vegyen részt az Otthonfelújítási programban, hiszen ebben az esetben a beruházási költség felét visszakapja az Államtól.
  • Aki gyorsan dönt, és úgy csináltatja meg a napelemes rendszert, hogy 2021. június 30-ig be tudja adni az 50 %-ra vonatkozó támogatási kérelmét, az még szaldó elszámolásra jogosult. Így bár 30 évre előre megveszi az áramot, de csak kb. 4 évre eső díjnak megfelelő összegbe kerül!
  • Ha nem vesz részt az Otthonfelújítási programban, akkor célszerű 2023. december 31-ig lebonyolítani a napelemes beruházást, mert akkor még a szaldó elszámolás szerinti, kedvezőbb, éves ciklus szerint tud csatlakozni a hálózathoz.