Gazdasági hírek

2020 első felében az Eu tagállamaiban előállított energia 40 százaléka származott megújuló forrásból, miközben a fosszilis energiahordozók aránya 34 százalékra csökkent, állítja az Ember energetikai elemzőintézet tanulmánya. Hat hónap alatt a megújulók részesedése 11 százalékkal nőtt.

Nem változtatott az irányadó kamaton csütörtöki ülésén az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. Az európai jegybank az elmúlt hónapokban folyamatos erőfeszítéseket tett a válság által megtépázott piacok élénkítésére, de a közelmúlt javuló tendenciái miatt egyelőre még vár a további intézkedésekkel.

Megkezdte a tárgyalásokat az Air France francia légitársaság a szakszervezetekkel a leépítési programról, melyen belül 7600 munkahely szűnne meg úgy, hogy az önként távozók, és a nyugdíjba vonulók helyére nem vennének fel új munkaerőt.

Európai digitális fizetési rendszer kialakításán dolgozik a régió 16 pénzintézete. A friancia, német, spanyol, belga és holland bankok együttműködésével indult projekt célja, hogy 2022-re működésbe lépjen az új infrastruktúra.

Több ezres elbocsátást tervez az Airbus. A repülőgépgyártó most véglegesíti átalakítási terveit, míg lépését a megrendelésállomány csökkenésével magyarázza.

A mélyebb recesszió és a lassabb fellendülés azzal jár, hogy az államadósságok globális szintje várhatóan meghaladja majd a második világháború utáni rekordot - prognosztizálja az IMF.