Gazdasági hírek

Nő az aggodalom az euróövezetben a decemberben elért 5 százalékos rekordinfláció miatt. Az eurózóna Brüsszelben ülésező pénzügyminiszterei további költségvetési eszközöket ígérnek, amint próbálják kiegyensúlyozni a gyengébb növekedési kilátások és a vártnál magasabb infláció következményeit.

Megugrott a franciaországi üdülési foglalások száma, miután Párizs bejelentette, hogy enyhíti a brit utazókra vonatkozó korlátozásokat. A turizmusból élő vállalkozások szinte azonnal a gyakorlatban tapasztalják a lazítás hatását az alpesi síterepeken.

A háború és a fegyveres konfliktusok lecsillapodtával kezdenek visszatérni Irakba az európai régészek, hogy végre megint ókori kulturális kincsek után kutassanak a civilizáció bölcsőjének tartott egykori Mezopotámia területén.

Szerda reggel még 368 közelében kezdett a forint az euróval szemben, bár tegnap napközben a 365-öt is megközelítette a jegyzés miután az MNB ismét megemelte az alapkamatot és bejelentette kötvényvásárlási programjának leállítását. Azonban a jelek szerint ez sem tudta hosszabb távon erősíteni a forintot. Sőt, késő délután a FED bejelentésének hírére...

Az OECD szerint veszélyeztetheti a világgazdaság talpraállását a koronavírus új variánsa, az omikron. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet sürgeti az országokat, hogy minél több embert oltassanak be a járvány megfékezése érdekében.