Gazdasági hírek

Estek az ázsiai tőzsdék indexei nyitáskor, követve ezzel a világ nagy részvénypiacainak tegnapi esését. A hétfői kereskedési nap az idei év egyik legrosszabbika volt, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a koronavírus-fertőzöttek számának újbóli emelkedése lassíthatja a gazdasági helyreállítást.

Egy lépéssel közelebb került a digitális euró bevezetéséhez az Európai Központi Bank. A pénzintézet kormányzótanácsa rábólintott arra a tervre, amely felderíti a digitális fizetőeszköz előnyeit és hátrányait.

A pandémia tovább súlyosbította az éhínséget a világon 2020-ban - derül ki az ENSZ legfrissebb kutatásából. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet becslései szerint a világ népességének mintegy tizede - majdnem 811 millió ember - volt alultáplált tavaly.

4 év alatt több mint 30 milliárd eurót, vagyis 10 ezer milliárd forintot tervez villanyautók fejlesztésére költeni a világ negyedik legnagyobb járműkonzorciuma a Stellantis. 2025-től a csoporthoz tartozó 14 márka mindegyike kínál majd tisztán elektromos meghajtású gépkocsikat.

A munkanélküliség folyamatos emelkedésével számolhatnak a fejlett országok a következő években - figyelmeztet szerdán közzétett prognózisában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet.

Átadta a vezérigazgató posztot Jeff Bezos, az Amazon alapítója utódjának, Andy Jassynek. Egy apró könyves webshopból két évtized alatt építette fel Bezos a világ legnagyobb kiskereskedelmi, logisztikai és internetóriását.

130 ország támogatja az Egyesült Államokat a globális minimumadó bevezetésében, aminek célja, hogy világszinten egységesítsék a globális vállalatok megadóztatásának lehetőségeit és kereteit.