GAZDASÁGI HÍREK 


Nem enged a magyar Suzuki-gyár

Továbbra sem engedi be a szakszervezetet a Suzuki-gyár vezetősége - írja a Népszava.

A lap csütörtök délutáni írása szerint csütörtök délután próbáltak meg bejutni az esztergomi Suzuki-gyár területére a Vasas Szakszervezeti Szövetség, hogy meglátogassák tagjaikat, azonban a gyár nem várta őket tárt karokkal: biztonsági őrökkel, leeresztett sorompókkal és feketével lefóliázott ablakokkal találták magukat szembe.

A szakszervezet ezért tatabányai munkaügyi bírósághoz fordult a szakszervezeti jogok korlátozása miatt. Céljuk: a bíróság mondja ki, hogy joguk van belépni az üzem területére, és kötelezze a Suzukit a "beengedésre". A lapnak László Zoltán, a Vasas alelnöke kifejtette: "ha egy szakszervezetnek akár egyetlen tagja is van egy cégnél, akkor oda a szakszervezeti tisztségviselők bemehetnek: így rendelkezik a Munka törvénykönyve".

A vita a két fél között hónapok óta tart. Az autógyár menedzsmentje a helyi tagszervezet februári megalakulása óta vitatja annak létezését is - emlékeztet a lap. A megalakulás másnapján ráadásul - munkája minőségére hivatkozva - elbocsátották állásából a cégnél 14 éve dolgozó, szakszervezeti titkárnak választott Szakács Gábort.