Egy megbeszélés, amely megváltoztatja a jövőt

Interjú Papp Tiborral, az Írisz Office Zrt. vezérigazgatójával

Rekord mennyiségű sikersztori a gazdasági visszaesés idején. Ezzel a felütéssel kezdte beszámolóját Papp Tibor, a könyveléssel, adótervezéssel és válságmenedzsmenttel foglalkozó Írisz Office Zrt. vezérigazgatója. Cikkünkben arról számol be az idén 20 éves vállalkozás első embere, miként tudnak a kialakult gazdasági helyzetből tőkét kovácsolni. 

Hogyan élte meg az Írisz Office a Covid helyzetet?

A 2019. második negyedévétől érezhető gazdasági lassulás folytatásaként idén is gyengülésre számítottunk, így célunk a 2019-es szint tartása volt. Azonban úgy látszik, a vírus okozta helyzet megment minket a stagnálástól.

Hogyan kell ezt értelmezni?

Mivel a működésünk és a díjazásunk a megbízók teljesítményéhez igazodik, így joggal számíthattunk az ügyfélkör bővülése mellet is a stagnálásra, azonban a kialakult vírushelyzet olyan lehetőségáradatot eredményezett, amit kezelni óriási munka.

Kinek lehetőség ez, Önöknek mint szolgáltatóknak, vagy az ügyfeleiknek?

Természetesen mindkettőnknek. Az ügyfél megbízást ad, cserébe fejlődik, az új feladatok által pedig mi is fejlődünk.

Konkrétan milyen lehetőségek keletkeztek a vírushelyzet okán?

A számosságát tekintve csak a kategóriákat ismertetem, hiszen a konkrét lehetőségek könyveket töltenének meg. A vírushelyzet okán bekövetkezett visszaesés kezelésére létrehozott gazdasági mentőcsomag első intézkedései között megtaláljuk a hitelmoratóriumot, az adókedvezményeket, az adókönnyítéseket, valamint a támogatásokat. Ezeken felül a pályázatok és támogatott hitelek jelentenek kiemelkedő lehetőségeket.

A mostani bizonytalan helyzetben ki tudják használni a vállalkozások a kínálkozó lehetőségeket? Van kellő kapacitásuk a megvalósításra?

Sőt, most van igazán erre idő, lehetőség és forrás. Mert mi jellemezte eddig a kevésbé hatékony vállalkozásokat? Hitel, faktor és szállítói kintlévőségek növekedése mellett elodázták a reorganizációt. Azonban a régi technikák most nem működnek, változtatni kell; szerencséjükre a hitelmoratóriumok és a NAV biztosította fizetési könnyítések által kaptak egy kis gondolkodási időt. Most a tervezésen van a hangsúly. Új üzleti tervet készítünk, a nem hatékony üzletágakat leépítjük, a hatékonyakat fejlesztjük. Ezekhez hitelt és pályázati forrást rendelünk - sok esetben úgy, hogy az elmúlt évek könyvelésében keressük meg a hibát és tesszük hitelképessé, pályázatképessé a társaságokat.

Mit kell tennie mindezért egy nehéz helyzetben lévő vállalkozás vezetőjének?

Nem kell, hogy nehéz helyzetben legyen a vállalkozás, hiszen a lehetőségek adottak. Az ugródeszka mindenkinek biztosított, ugyanakkor természetesen a nehéz helyzetben lévők motiváltabbak.

A kezdeti teendő roppant egyszerű, nem kell hozzá más, mint egy 2019-es és 2020-as aktuális főkönyv, és egy vezetői konzultáció. Sajnálatos módon rendre azt tapasztaljuk, hogy a lehetőségek ki nem használásának pont a mi szakmánk, a könyvviteli szolgáltatás gyenge színvonala az oka; pedig mi könyvelők, tanácsadók ismerjük a céget, és látjuk a pénzügyi lehetőségeket és tudjuk annak módját, hogy azokat hogyan fordíthatjuk ügyfeleink javára.

Ez így elég egyszerűnek tűnik.

De hiszen mit várunk el egy cégvezetőtől? Vegye észre a problémát, lássa meg a vállalkozásában a szűk keresztmetszetet, keressen a megoldandó feladatra egy jó szakembert vagy beszállítót, és tudja kiadni a feladatot. Ezt követően már csak a számonkérésre, a kontrollra kell fókuszálnia.

Végül, milyen tanácsot adna a magyar cégvezetőknek?

Néha adjanak időt maguknak, és szakadjanak ki a mókuskerékből, külső megfigyelőként dolgozzanak a cégen, ne pedig a cégben. Ha megvannak a fejlesztendő területek, ne tétovázzanak, adják ki az utasításokat. Az idei év tökéletes beruházásra, üzletfejlesztésre, innovációra, a humán erőforrás fejlesztésre, üzleti modellek kidolgozására és beindítására.

A legfontosabb azonban az, hogy merjenek döntést hozni, merjenek belevágni. A halogatással lemaradnak vagy elbuknak, míg ha előre lépnek, úgy a túlélés, a siker lesz a jutalmuk.

                                                                                                                                                                   Hirdetés