Zöldebb és rugalmasabb lesz az uniós agrárpolitika

2020.10.21

Két napos tanácskozást követően az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Bizottságának sikerült megegyeznie a 2020 utáni közös agrárpolitikáról. A tagállamok vállalták, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a fenntartható földművelésre. Azt viszont rájuk bízza az EU, hogy ezt miként valósítják meg. A lényeg, hogy 2 év alatt fel kell állnia az új rendszernek.

- Az új és sokkal zöldebb agrárpolitikának két alappillére van. Egyrészt kötelezővé tesz bizonyos természetvédelmi szabályokat, másrészt megállapítja a folyósítandó támogatások minimumát. Így innentől kezdve nem a tagállamok belátásától függ, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket és elegendő pénzt szánnak-e a célokra. Csak az eszközök közt válogathatnak - magyarázta a német földművelésügyi miniszter, Julia Klöckner.

A jövőben a legnagyobb szennyezőknek plusz adót kell fizetniük, a környezettudatos gazdák támogatását viszont megemelik. Ezeket a pénzeket egy elkülönített költségvetésből gyorsabban és közvetlenül fogják kifizetni.

A küldöttek a vízi élővilágra is gondoltak. Megegyeztek, hogy a Balti-tengeren 6%-al csökkentik a halászat mértékét.