Zöld hidrogén: kulcs a karbonsemleges gazdasághoz

2021.02.01

A zöld hidrogén a karbonsemleges gazdaság egyik legfontosabb energiahordozója lehet, de idáig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, részben azért, mert nem volt meg a megfelelő technológia az olcsó tárolásra és szállításra. Az Európai Unió most jelentős energiákat fektet abba, hogy ezek a problémák megoldódjanak - erről szól a Business Planet eheti adása.

Ha van esély elérni, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon az európai gazdaság, az csak úgy lehetséges, ha Európa drasztikusan átalakítja az energiaszektort. Bár a hidrogénről régóta úgy gondolják, hogy az energetikai gondjaink egyik megoldását jelenti, eddig úgy tűnt, a technológia nem felel meg a magas elvárásoknak. Egy német cég által kifejlesztett technológia azonban utat nyithat az alacsony kibocsátású jövőbe.

A Hydrogenious nevű német cég most azt állítja, a jövő elérkezett: az általuk fejlesztett technológiával a hidrogén olcsón szállítható. Ez nagyon fontos a zöld úton előállított hidrogén felhasználása szempontjából, így összeköthetők az olyan előállító helyek, mint a szélfarmok vagy a naperőművek.

- A mi technológiánk a folyékony hidrogén hatékony tárolását és szállítását teszi lehetővé, és teljesen kompatibilis a már meglévő folyékony üzemanyag-infrastruktúrával - magyarázza Daniel Teichmann, a Hydrogenious nevű német cég alapító-vezérigazgatója. - Ha a lehetőségeket nézzük, ez megkönnyítheti egy egész kontinensre kiterjedő zöldhidrogén-infrastruktúra kiépítését, ami nagy lépést jelentene abba az irányba, hogy Európát, az európai közlekedést, az európai ipart karbonsemlegessé tegyük, ezzel hozzájáruljunk a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Egy ilyen átállás azonban óriási infrastrukturális változásokkal jár együtt, amit önmagában a magánszektor, de még a tagállamok sem tudnak megvalósítani.

- A hidrogén esetében nagyban kell gondolkozni, még nemzeti szinten sem éri meg bevezetni, ezért úgy gondolom, hogy a finanszírozási eszközök, amiket az EU most vezet be, nélkülözhetetlenek, ha a zöld hidrogénben rejlő lehetőségeket ki akarjuk aknázni - magyarázza Teichmann.

A hidrogént most fosszilis energiahordozókból fejlesztik, de egy elektrolízis nevű folyamattal megújuló forrásból is előállítható. Az Európai Unió célkitűzése, hogy 2024-re tizenháromszor, 2030-ra pedig százharmincszor annyi tiszta hidrogént állítson elő, mint ma.

Ehhez létrehozta az Európai Tiszta Hidrogén Szövetséget, aminek a Hydrogenious is a tagja. A szakmaközi szervezet célja, hogy a kormányzati és a magánszféra szereplőinek tevékenységét összehangolja.

- A tiszta hidrogén előállításának felgyorsítása kritikus az olyan szektorok karbonmentesítésében, mint a teherszállítás vagy a légi közlekedés - magyarázza Solar Power Europe vezérigazgatója, Walburga Hemetsberger. - Itt jön a képbe a Tiszta Hidrogén Szövetség, amelynek a célja a hidrogéntermelés felgyorsítása és annak a biztosítása, hogy ez teljes mértékben fenntartható. Ez rendkívül fontos, mert jelenleg az európai hidrogéntermelés nagyrészt fosszilis energiahordozókon alapszik. A Szövetség legfőbb célja, hogy az egész vertikum vezető vállalkozásait, a piacvezető bajnokoktól a startupok-igig, összehozzuk a tagállami döntéshozókkal, és így megadjuk a kezdőlökést a hidrogénalapú gazdaságnak. Olyan robusztus ipari ökoszisztéma felépítésére van lehetőség, amely Európát világszinten piacvezetővé teszi a tiszta hidrogén előállításában.

Ténytár:

  • A hidrogén felhasználása során nem szabadul fel szén-dioxid, ezért alkalmas eszköz arra, hogy csökkentsük olyan szektorok kibocsátását, amelyekben ez egyszerre sürgős és nehezen megvalósítható feladat.
  • Az Európai Tiszta Hidrogén Szövetség létrehozása a 2020 márciusában bejelentett új európai ipari stratégia része amelynek a célja, hogy egyszerre növelje az európai ipar versenyképességét és csökkentse annak kibocsátását.
  • A Szövetség a teljes vertikumban fog támogatni befektetéseket azzal a céllal, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználását csökkentse a szektorban.