Zárt ajtók mögött beszélt a vakcinabeszerezés hibáiról Von der Leyen

2021.02.03

Az Európai Parlament frakciói előtt, zárt ajtók mögött magyarázkodott Ursula von der Leyen az Európai Bizottság vakcinabeszerzései miatt. Úgy tudjuk, a politikus elismerte, az első negyedévben nem lesz elég oltóanyag és kitért arra is, nem szabad megismételni az eddig elkövetett hibákat. Számításaink szerint a nyár elejéig 8,8 millió dózis uniós vakcina érkezhet Magyarországra, a jelenlegi oltóanyagokkal ez 4,4 millió ember beoltására lehet elég.

Ursula von der Leyen videóhívással jelentkezett be az Európai Parlament meghatározó politikai csoportjainak ülésére még kedden. A cél a résztvevők szerint az volt, hogy csökkentse a bizottság presztizsveszteségét a vakcinabeszerzési ügyben.

Bár a beszámolók zárt ajtók mögött zajlottak, úgy tudjuk, Ursula von der Leyen elismerte, hogy az év első felében várt százmillió dózis "nem elég". Viszont áprilistól kezdve a második negyedévben már legalább 300 millió adagra számítanak.

"Tudom, hogy nagyon sok nehézség van, az út nagyon rögös és napi szinten kell megoldjuk a problémákat. De úgy gondolom, ha az év végén visszatekintünk majd, kiderül, hogy helyes volt a folyamat" -magyarázta Ursula von der Leyen.

Nyilvánvalóan voltak hibák, amiket nem szabad megismételnünk. Épp ezért koncentrálok arra, hogy felvegyük a harcot a vírus új mutáció ellen.

Ursula von der Leyen forrásunk szerint arra is ígéretet tett, hogy rendszeresen tájékoztatja majd az Európai Parlament tagjait az oltóanyagbeszerzésről.

Von der Leyen ismertette az európai vakcinarendelések menetrendjét is. Eszerint a januári 18 millió után februárban 35 millió, márciusban 55 millió darab érkezik. Ez az első negyedévre kicsivel több, mint százmillió dózist jelent. A második negyedévben pedig már 300 millió dózis érkezhet.

A becsléseink szerint, ha az elosztás lakosságarányosan történik a tagállamok között, akkor ez Magyarország számára áprilisig 2 millió 363 ezer dózist jelent. Áprilistól július elejéig pedig további 6,5 millió dózis oltóanyag jutna Magyarországra. A jelenleg jóváhagyott vakcinák mindegyikéből két dózis kell a védettséghez, ezért ha csak ezekkel számolunk, nyárig 4,4 millió ember beoltására elegendő oltóanyag jöhet a brüsszeli programból. Ez önmagában a felnőtt lakosságra vetítve sem elég a nyájimmunitás eléréséhez.

A képviselőket megosztotta a bizottsági vakcinabeszerzés ügye. Egy holland képviselő szerint súlyos bizalomvesztést szenvedett el az egész EU.

"Érthető, hogyha rekordidő alatt fejlesztenek ki oltóanyagot, akkor csúszások lehetnek a gyártásban, hiszen sok minden félremehet. Én azt vettetem fel neki, hogy a bizalomvesztésnek nem csak az oltásügy az oka, hanem az is, ahogy a bizottság az ő vezetése alatt kezeli a dolgokat" - mondta Sophie in 't Veld Holland liberális EP-képviselő.

Von der Leyen a Politico szerint teljes felelősséget vállalt azokért a hibákért, amelyeket a múlt heti exportkorlátozások során követtek el. Tévedésből életbe léptették ugyanis a rendkívüli ellenőrzést az ír határon.

A képviselők hiányolják az átláthatóságot, de egy zöldpárti képviselő azt mondta, nem feltétlenül a bizottság hibája a lassúság.

"Akár a bíróságra is elmegyük azért, hogy nyilvánossá tegyük ezeket a szerződéseket. De vajon ez okozta a mostani fennakadásokat? Nem hinném. A probléma az, hogy a gyártók nem képesek eleget tenni a határidőknek. Ez tény. Nem értem, hogy miért a bizottságot támadják, amikor közben szabad kezet adnak a nagy gyógyszercégeknek" - mondta Philippe Lamberts zöldpárti EP-képviselő.

Az unióban eddig háromféle oltóanyagot engedélyeztek, de sok tagállam panaszkodik a beszerzés lassúságára. Közülük Magyarország elsőként az unió programon kívülről, Oroszországból és Kínából is rendelt oltóanyagot. Ezeket a szereket nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, ezért a teljes felelősség Magyarországot terheli a használatukért.