Von der Leyen szerint van kapcsolat a jogállamiság és a költségvetés között

2020.07.23

Ursula von der Leyen szerint van kapcsolat az uniós költségvetés és a jogállamiság kérdése között. A bizottsági elnök az Európai Parlamentben értékelte Orbán Viktorral teljesen ellentétes módon az uniós csúcs eredményét. A német politikus arról is beszélt, egy 2018-as dokumentum a jogállamisági büntetések lehetőségének a kulcsa, ezt hamarosan leporolja a bizottság.

"Minden kísérletet visszautasítottak az uniós csúcson, amellyel össze kívánták kapcsolni az uniós pénzeket a jogállamiság ügyével" - ezt mondta kedd hajnalban Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs egyik kulcskérdéséről.

Az EU évek óta küzd azért, hogy a demokrácia hiányosságait a támogatások felfüggesztésével büntethesse az unió. A terv heves ellenállást váltott ki Budapesten és Varsóban is.

Csütörtökön az Európai Parlamentben az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a magyar miniszerelnök értelmezésének teljesen ellentmondó magyarázatot adott.

A német politikus szerint a jogállamiság az unió egyik alapértéke, s mint ilyen kötelező érvényű és pénzben nem kifejezhető. "Az Európai Tanács világosan kimondta, hogy elkötelezett a jogállamiság tiszteleten tartása mellett. Erőteljesen üdvözlöm ezt, hiszen a korábbinál lényegesen több közpénz kerül az asztalra."

Majd a következő lépésekről szólva hozzátette:

A bizottság most lépéseket tesz majd. Elővesszük a 2018-as jogállamisági javaslatunkat, együttműködünk majd a társ-törvényhozókkal azért, hogy ezt a javaslatunkat előrevigyük és ahol szükséges, javítsuk.

Ez a 2018-as jogállamisági javaslat lehet a költségvetési csata egyik kulcseleme. Az uniós csúcs zárónyilatkozata alapján ugyanis a bizottság tehet javaslatot az uniós költségvetés védelmében. Ha valóban leporolják a dokumentumot, az nem feltétlenül jó hír az Orbán-kormánynak, abban ugyanis egy Magyarországnak nem kedvező, fordított minősített többségi szavazási rendszer szerepel.

  • Megállapodtak az uniós költségvetésről
  • Orbán hatalmasat bukott Brüsszelben a DK szerint
  • Kérdőjelek az EU jogállamisági csomagja körül

Szakértők szerint a kérdés most az, hogy a bizottság ezt a metódust választja-e a jövőbeli eljáráshoz, eleget téve a szigorúbb jogállamiságot féket követelő Európai Parlamentnek. Mindenesetre a bizottság eljárásrendi javaslatának kidolgozása után egyeztetés kezdődik majd a három nagy uniós intézmény között. Emiatt pedig sokan azt valószínűsítik Brüsszelben, hogy az uniós költségvetés 2021-es kezdetére egyáltalán nem lesz jogállamisági mechanizmus a költségvetésben.

Ursula von der Leyen egyébként kiemelt egy másik új eszközt is: a terv szerint kidolgoznak egy olyan adatbázist, amelyből kiderül majd, kik az uniós források végső haszonélvezői az egyes tagállamokban.