Von der Leyen: a gyártók nem kockáztathatják az EU vakcinaellátását

2021.03.26

Exportkorlátozás jöhet a vakcinaügyben, ha a gyártók nem tartják a vállalásaikat - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök az uniós vezetők videókonferenciája után.

Első alkalommal tárgyaltak Joe Biden amerikai elnökkel az uniós tagországok vezetői a videókonferenciájukon. A felek megerősítették elkötelezettségüket a kapcsolatok javítására a Trump éra után.

"Kijelöltük az együttműködési területeket, a koronavírussal kezdjük, ahol biztosítani kell a gyártási láncot az oltóanyagoknál" - mondta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

A vezetők szerint a legfontosabb teendő a gyártási kapacitások bővítése a vakcinaügyben. Bár a globális gyártási láncot védeni szeretnék, az exportkorlátozásokat sem zárják ki, ha egyes gyártók nem teljesítik az uniós vállalásaikat.

"Biztosítani szeretnénk azt, hogy az európaiak megkapják a nekik járó oltóanyagot. El kell tudjuk magyarázni a polgárainknak azt, hogy a cégek csak akkor exportálhatnak a világba, ha az uniós vállalásaikat betartották és nem kockáztatják az unió ellátását" - mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök.

Az Európai Bizottság szerint az unióból összesen 77 millió dózist exportáltak, a legtöbbet 20 milliót az Egyesült Királyságba. A tagállamok 88 millió dózist kaptak, ebből 62 milliót használtak fel eddig. A vezetők tárgyaltak az EU és Törökország kapcsolatairól. Brüsszel hajlandó lenne javítani a viszonyt Ankarával, de Törökország szankciókra számíthat, ha folytatja a gázfúrásokat a Ciprusi partok közelében.