Vizsgálja az uniós versenyhatóság az autóipari óriások egyesülését

2020.06.18

Az Európai Unió részletes versenyjogi vizsgálatot rendelt el az FCA (Fiat-Chrysler) és a francia PSA (Peugeot-Citroen) autógyártó csoportok tervezett egyesülése ügyében. Az uniós hatóságok attól tartanak, hogy a cégek összeolvadása a kisteherautók piacán a verseny csökkenésével járna.

A vizsgálat második fázisát azután rendelték el, hogy a két vállalat a megbeszélések során nem oszlatta el az európai hatóságok aggodalmait.

- Óvatosan mérlegeljük majd, hogyan hat a tervezett tranzakció a versenyre, és biztosítjuk, hogy az ilyen járműveket használó emberek és a vállalkozások érdekében fennmaradjon az egészséges versenyhelyzet - írta az Európai Bizottság alelnöke, Margrethe Vestager.

Az egyesülés után a világ negyedik legnagyobb autógyártója jönne létre, amely az európai kisteherautók piacának harmadát uralná - kétszer akkora lenne a piaci részesedése, mint a második és harmadik helyezett Renault-nak, illetve Fordnak.

A versenyhatóságnak kilencven napja van a döntés meghozatalára: engedélyezheti, megtilthatja vagy feltételekhez kötheti az egyesülést.