Visszavonnák a katonaságot a belga utcákról - a zsidó szervezetek aggódnak

2020.06.02

Antwerpen zsidónegyedét olyan városrésznek tartják, ahol az iszlám terrortámadásoknak nagy a kockázata. Az itt működő közösségi szervezetek arra figyelmeztetik a belga kormányt, hogy ne javasolja az utcai fegyveres járőrök visszavonását.

"A fegyveres járőrök nem tudják megakadályozni a terrorista támadást, de ez egyfajta visszatartó erőt jelentenek. Ha a terroristák tudják, hogy már nincsenek járőrök, akkor szabad kezet kapnak arra, hogy megtegyék amit akarnak, és ezt így is fogják értelmezni. Azt hiszem nagyon fontos a járőrözés pszichológiai hatása" - mondta Hans Knoop, a Zsidó Szervezetek Fórumának főtitkára.

2014 májusában az Iszlám Állam által befolyásolt egyik terrorista négy embert ölt meg a brüsszeli zsidó múzeumban. A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen 2015 januárjában elkövetett párizsi támadás után, egy meghiúsított belga merénylettel egy időben a katonákat az utcára küldték.

A legnagyobb fenyegetettség időszakában, a 2016-os brüsszeli támadásokat követően 3000 fegyveres katona járta az utcákat. Jelenleg körülbelül csak 200 maradt, de a művelet a belga kormánynak több mint 200 millió eurójába került az elmúlt öt évben.

A honvédelmi miniszter javaslata az, hogy szeptemberig fokozatosan szüntessék meg a jelenlétet, a hadsereg csak nukleáris létesítményeket őrizze. Ezek a fejlemények jelentős megosztottságot okoztak a politikusok és a katonaság között.

"A belga fegyveres erők vezetése is elégedetlen volt egyrészt azért, mert úgy érezték, hogy ez elsősorban nem a munkájuk kellene legyen, ez a rendõrség feladata. Másrészt mindezért díjat számítottak fel a kapacitásukra és kiképzésükre, mivel ők ezzel egy időben még mindig különböző frontokon teljesítettek szolgálatot" - magyarázta a helyzetet Thomas Renard, az Egmont Intézet terrorizmus-szakértője.

A belga hatóságok úgy gondolhatják, hogy a terrorista fenyegetés lecsökkent annyira, hogy véget vessenek a járőrözéseknek. De az antwerpeni zsidónegyedben működő szervezetek azt állítják, hogy továbbra is ébernek kell lenniük a támadás lehetősége miatt.