Visszatekintés: így terjedt el a koronavírus világszerte

2020.12.23

Az új koronavírus-járvány a kínai Wuhanban kezdődött. 2019. december 31-én a kínai hatóságok figyelmeztették a WHO-t, hogy sokan megbetegedtek egy furcsa tüdőgyulladásban. Az ismeretlen vírus, úgy tűnik, egy élőállat-piacon kezdődött Wuhanban.

A piacot lezárják, és mivel az esetszámok növekednek, Kína szigorú karantént vezet be. De a vírus továbbterjed. Februárban a járvány lecsap az észak-olaszországi Bergamóra. A kórházak hamarosan túlterhelődnek, a temetkezési vállalatok küszködnek a helyzet miatt. Márciusban Olaszország is karantént vezet be Lombardia régióban.

Ezt később az egész országra kiterjesztik. Március 11-én a WHO kihirdeti, hogy a Covid-19 betegség járvánnyá alakult. A fertőzés gyorsan terjed, Európa pedig karanténba vonul.

Megáll az élet. A határok zárulnak. Ilyen még sosem volt. A boltok, rendezvényhelyszínek és iskolák bezárnak, hogy lelassítsák a vírus terjedését, és hogy elkerüljék az egészségügyi ellátórendszerek összeomlását. Több mint 250 millió ember reked saját otthonában.

Az Atlanti-óceán másik oldalán Brazília az egyik leginkább érintett ország. Az áldozatok rokonai és az egészségügyi dolgozók úgy érzik, magukra hagyta őket az elnök, Jair Bolsonaro, aki bagatellizálja a válságot és "kis influenzának" hívja a vírus okozta betegséget.

Az amerikai elnök, Donald Trump pedig azt állítja, hogy a járványnak hamarosan vége lesz. A számok azonban mást mutatnak : április elejétől kezdve napi 30 ezren fertőződnek meg koronavírussal az Egyesült Államokban. Világszerte ez a legmagasabb esetszám. Kevés a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak. New York az egészségügyi válsághelyzet egyik epicentrumává válik.

Európában az első karantén hatékonynak bizonyult, ezért az országok újranyitnak, de az embereket arra kérik, hogy tartsanak távolságot, és hordjanak maszkot. Az emelkedő hőmérséklettel a vírustól való félelem csökken, és sokan utaznak nyaralni. De a vírus nem ment vakációra: a számok egyre növekednek. Az európai vezetők megpróbálnak elkerülni egy újabb lezárást, hogy életben tartsák a gazdaságot. A helyi korlátozások azonban kevésnek bizonyulnak: sok ország emiatt egy második karantént rendel el. A tiltakozás egyre növekszik a korlátozások ellen a kontinensen.

2020 decemberére világszerte közel másfél millió ember halt meg az új koronavírus következtében. A fertőzöttek száma meghaladja a 60 milliót.

Csak a vakcina segíthet. A Covid19 elleni oltóanyag tesztjeinek sikere ígéretes, de még sok időre lesz szükség a járvány megállításához.