Visszaesés lesz az autógyártásban a koronavírus miatt

2020.02.07

A világ autógyártói jelentős veszteséggel számolhatnak, ahogy sok kínai beszállító a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen bezárta üzemeit. Legkevesebb huszonnégy kínai régióban arra kérték a hatóságok a gyárakat, hogy óvintézkedésből február előtt ne nyissanak ki.

Egy felmérés szerint ez a rövid utánpótlás-elakadás világszerte mintegy 350 ezer esetben fog alkatrész-hiányt okozni az autógyártásban.

"Igen, Dél-Koreában a Kia egységeiben fennakadások vannak a gyártásban a kínai alkatrész-utánpótlás akadozásai miatt. Indiában éppen ezt a hatást elemezzük. Mivel a mi utánpótlási folyamatunk hosszabb, így lehet, hogy minket nem fog érinteni az ügy" - nyilatkozta Manohar Bhat, a Kia Motors indiai értékesítési igazgatója.

Ha a kínai üzemek március közepéig zárva maradnak, akkor a számítások szerint 1,7 millió gépkocsival kevesebb lesz a piacon az első negyedévben.

A nagy autógyártó cégek, mint a Ford Motor vagy a Fiat Chrysler, arra kérik alkalmazottaikat, hogy akik tehetik, otthonról dolgozzanak. A Honda Motor és a Renault meghosszabbította kínai telephelyeinek ideiglenes bezárását. A General Motors, a Hyundai and SsangYong Motor pedig felfüggesztették helyi tevékenységüket az alkatrész-utánpótlás nehézségei miatt. A gyártás addig nem állhat helyre, míg a kínai kormány fel nem oldja a tilalmakat.