Vilmos herceg és Sir David Attenborough "környezetvédelmi Nobel-díjat" alapított

2020.10.08

Vilmos brit herceg és Sir David Attenborough új díjat alapítottak, amit reményeik szerint idővel a "környezetvédelem Nobel-díjaként" fognak emlegetni.

avid Attenborough a herceg családja körében   -   Szerzői jogok  Kensington Palace/AP
avid Attenborough a herceg családja körében - Szerzői jogok Kensington Palace/AP

Szójáték az elnevezés

A cambridge-i herceg és az angol természettudós a BBC-nek nyilatkozva beszéltek az Earthshot Prize elnevezésű díjról. Az Earthshot név egy szójáték, a Moonshot kifejezésre utal: az Egyesült Államok missziójára az 1960-as években, hogy eljuttassák az első embert a Holdra.

A díjat évente öt kategóriában osztják ki a következő egy évtizedben. A győztesek egymillió font (kb. 400 millió forint) pénzjutalomban részesülnek.

A hatalmas összeg projektekre fordítandó

A következő tíz évben kiosztott 50 millió fonttal az Earthshot Prize lesz a valaha volt legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi elismerés. Az egymillió font pénzjutalmat kizárólag a nyertes ötlet kidolgozására és népszerűsítésére lehet fordítani.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémákra várnak olyan megoldási javaslatokat, amelyek segíthetik a bolygó regenerálódását 2030-ig.