Világrekorddal ünnepelte India a fények ünnepét

2020.11.14

Sikerült túlszárnyalnia a tavaly felállított Guinness-világrekordját az észak-indiai Ajódhja városának. Az öt napos hindu fényfesztivál, a Diváli részeként idén egyszerre 606 569 olajlámpást gyújtottak meg önkéntesek a Sarayu folyó partján alkonyatkor és legalább 45 percig égve tartották, ott, ahol a hindu tanítások szerint Ráma isten megszületett és ahová 14 évnyi száműzetés után visszatért.

A tavalyi világrekord 409 ezer lámpás volt.

Azért is lehetett önfeledtebb az ünnep, mert végre pont került India történetének legfontosabb perére hinduk és muszlimok között a szent föld tulajdonjogáért. .

Hinduk úgy vélik, hogy a konkrét 11 ezer négyzetméteres helyszínen létezett egy Ráma-szentély létezett, amelyet Bábur egyik tábornoka lerombolt, és a helyére építtette a Babri mecsetet.

A hindu radikálisok 1992-ben lebontották a mecsetet.

A legfelsőbb bíróság a hinduk javára döntött, és engedélyt adott a Ráma templom újjáépítésére Ajódhjában.

Eközben az indiai származású, de Liverpoolban született Chila Kumari Burman művész a Tate Britain múzeum neoklasszikus homlokzatán megalkotta az "Emlékezés egy bátor új világra" című installációját.

A megbízás csak véletlenül esett egybe az indiai fényfesztivállal, de a művész azt mondta, hogy a Diváli szimbolizálja a szellem vagyis a fény diadalmát a sötétség fölött, a jó győzelmét a rossz felett és a tudás diadalát a tudatlanság felett, amire különösen nagy szüksége van a világnak a pandémia évében.

Ugyanezt erősítette meg Boris Johnson brit miniszterelnök is. Mint mondta, talán másként ünnepli a Diválit idén a világ, de az üzenete még soha nem volt ennyire fontos.