Veszélyben az Eurostar jövője

2021.01.18

Levelet írtak a brit kormánynak brit cégek az Eurostar vasúttársaság megmentéséért.

A 28 cégvezető által aláírt levél úgy fogalmaz, a Londont Párizzsal és Brüsszellel a Csatorna-alagúton keresztül összekötő járatokat üzemeltető vasúttársaság válságos helyzetbe került, ezért a túléléshez állami kölcsönre lenne szüksége.

A brit pénzügyminiszternek és külügyminiszternek címzett levél aláírói azt írják, az Eurostar létfontosságú, többek közt azért is, mert a Párizsból és Brüsszelből érkezők négyötöde a vasúti közlekedést választja a repülőgépjáratok helyett.

Az utasszám a koronavírus-járvány, illetve az azzal szembeni védekezést célzó korlátozó intézkedések miatt drámaian csökkent. Egy erről szóló jelentés szerint 2020 novemberére az utasok száma 95%-kal esett vissza márciushoz képest, minek következtében a csúcsidőben óránként kettő helyett, naponta kettőre csökkent az angol fővárost a franciával és belgával összekötő vonatjáratok száma.

Az Eurostar 55%-ban a francia állami vasúttársaság (SNCF) tulajdona, a brit kormány 2015-ben - 757 millió font értékben - magáncégeknek adta el részesedését.