Vége a karanténnak az Egyesült Királyságban

2021.03.29

Miközben Európa túlnyomó részén a kormányok egymás után rendelik el az újabb zárlatokat a harmadik járványhullám miatt, az Egyesült Királyságban az iskolanyitás után most megszűnt a januárban elrendelt kijárási korlátozás is. A felnőtt lakosság majdnem 60 százalékát ugyanis már legalább egyszer beoltották.

A britek hetek óta először találkozhatnak azokkal, akikkel nem egy háztartásban élnek, ami még akkor is nagy szó, ha csak a szabadban és egyszerre legfeljebb hatan gyűlhetnek össze. Esküvőt is tarthatnak, de násznép nélkül, ott is legfeljebb hatan lehetnek.

A kormány ezzel együtt is óvatosságot és fegyelmezettséget kér mindenkitől a húsvét közeledtével.

A kulturális, média- és sportminiszter,Oliver Dowden azt magyarázza, hogy még mindig kockázatos külföldre utazni, mert csak körül kell nézni a kontinensen, a szomszédos államok közül nem egyben folyamatosan emelkednek a számok. Volt ez már így, és akkor ez be is gyűrűzött az Egyesült Királyságba. Nagyon remélik, hogy ezúttal nem így lesz, mert elég jól halad az oltás, de azért ez önmagában nem elég, nagyon észnél kell lennie mindenkinek.

Ahhoz, hogy minden felnőtt megkaphassa a koronavírus elleni védőoltás második dózisát is, újabb vakcinaszállítmányokra lesz szükség, és egyelőre nem látni, honnan tudja majd beszerezni ezeket a kormány különösen a Brüsszellel vívott, egyre elkeseredettebb vakcinacsata közepette. Az AstraZeneca szerződései körül kirobbant konfliktusnak, amelyben az uniós vezetés exporttilalommal fenyeget, még nincs megoldása.

Franciaország is egyre jobban áll sokat bírált oltási kampányával, az elnök szerint hamarosan beéri az Egyesült Királyságot. Ez nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet, ami különösen a fővárosban és környékén még egy hete is katasztrofális volt, sokat javult volna. És a tavasz beköszönte nehezíti a korlátozások betartatását is.

Eközben az Unió belső piaci biztosa, Thierry Breton azt mondta egy tévéműsorban, hogy június közepére meglesz az uniós járványügyi igazolás. Mutatta is, hol szerepel majd, hogy az illető be van-e oltva, és ha igen, mivel, vagy átesett-e a fertőzésen, van-e a szervezetében antitest. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem is kapták el a vírust, továbbra is PCR-tesztet kell végeztetniük, ha utazni akarnak, az ő esetükben annak az eredménye kerül rá erre a dokumentumra.

Európa középső és keleti részén a várakozások ellenére sem lesz nyitás húsvétkor. A német kancellár ugyan visszakozott pár napja, a szakemberek gyakorlatilag könyörögnek a szövetségi kormánynak az országos zárlatért, ahogyan Ausztriában is azért éri bírálat a kabinetet, mert csak egy hétre, és csak az ország egy részét veszi vesztegzár alá. A hétvégén Szlovénia is felzárkózott, az egész ország karanténba kerül április elsejétől 11-ig. Csak húsvét vasárnapra oldják fel a lakhelyelhagyási tilalmat, de ötnél több felnőtt akkor sem gyűlhet össze.