Vasárnapig tölthető le a TikTok az Egyesült Államokban

2020.09.19

Vasárnaptól megtiltja a kínai TikTok és a Wechat alkalmazások letöltését az Egyesült Államok. A két appot november 12-én tiltják be teljesen. A kormányzat azért döntött így, mert szerintük adatbiztonsági kockázatokat rejt a használatuk.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter arról beszélt, hogy a kormány keményen harcol a kínai adatgyűjtéssel szemben és minden eszközzel kikényszeríti a nemzeti értékek, a demokratikus normák és az amerikai törvények tiszteletben tartását.

Az intézkedés kérdéseket vet fel az Oracle szerepvállalása kapcsán, a Trump-kormányzat ugyanis a működés feltételéül szabta a TikTok amerikai részlegének hazai kézbe adását.

A legtöbb közösségi platformhoz hasonlóan a TikTok is adatokat gyűjt százmillió felhasználójáról, meghatározza helyzetüket és figyeli aktivitásukat. A Facebook és a Twitter is ezt a gyakorlatot követi, ugyanakkor a TikTok esetében felmerült, hogy a kínai kormányzat rákényszeríti a személyes adatok átadására. A TikTok állítja, hogy nem tárolja a felhasználók adatait Kínában, illetve nem adja át azokat a kormánynak, ám szakértők szerint a kínai vezetés bármilyen információt megszerez a cégektől.