Várhelyi nem kapott kétharmados támogatást

2019.11.15

Várhelyi Olivér, bővítési biztosjelöltnek pótvizsgáznia kell. Nem kapta meg a kétharmados támogatást, ezért újabb kérdéseket tesznek fel.

Pedig uniós parlamenti meghallgatásán azt tette, amit tennie kellett. Elhatárolódott Orbán politikájától, és azt ígérte: csak az unió érdekeit képviseli.

- Folytatni kell a demokrácia, a jólét és a jogállam terjesztését földrészünk szívében, a Nyugat-Balkánon. Ez az ő érdekük, és az a mi érdekünk - mondta az EU-parlamenti meghallgatáson Várhelyi Olivér, bővítési biztosjelölt.

Várhelyi nagykövetként Magyarországot képviselte az unióban. Technokratának számít, nem politikai kinevezettnek.

- Nagyon higgadtan, nyugodtan állta ezeket a kérdéseket. Én azt tudom mondani, hogy egy nagyon alapos, és - ha szakmailag értelmezem - egy kiváló minőségű válaszokat adó meghallgatás után vagyunk - értékelte Várhelyi szerepelését Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője.A baloldali képviselők nézete szerint a jelöltnek el kell határolódnia országától és miniszterelnökétől.

- Ez eléggé bizonytalanná tett bennünket azzal kapcsolatban, hogy mit is gondoljunk felőle. Tegnap kialakult róla egy pozitív kép, mert kellő mértékben úgy gondoltuk, hogy elhatárolódott Orbántól, de most megingott bennünk ez a történet még inkább - az volt Ara-Kovács Attilának, a DK EP-képviselőjének a véleménye.

Várhelyi Olivér Magyarország második biztosjelöltje. Az elsőt, Trócsányi Lászlót érdekellentét miatt elutasította a jogi bizottság.