Van költségvetés és szankciók Törökországgal szemben, nincs vétó

2020.12.11

Megállapodtak a költségvetésről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról az Európai Unió vezetői Brüsszelben. Magyarország és Lengyelország nem él a vétójogával, elfogadva a német kompromisszumos javaslatot, hogy a jogállami mechanizmus alkalmazását felfüggesztik az Európai Unió bíróságának jóváhagyásáig.

"Szerényen azt is mondhatnánk, hogy megmentettük az unió egységét. Ne felejtsük el, hogy ez a vita nemcsak a jogállamiságról, a szabályozásról és a pénzügyi kérdésekről szólt, hanem az unó jövőjéről is. Ez azonban csak az első lépés volt, és még mindig van egy nehéz akadály, mégpedig az egyezség ratifikálása a nemzeti parlament által" - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

"Harcolunk a jogainként, az átláthatóságért és küzdünk a jogbiztonságért, hogy ezeket a törvényeket ne kerüljék meg. A megállapodás az együttműködésünknek köszönhető" - mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Kezdődhet az egyezség megvalósítása és a gazdaság visszaépítése - írta a Twitteren az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

Ursula von der Leyen , az Európai Bizottság elnöke pedig azt tweetelte, hogy Európa haladhat előre, a helyreállítási csomag a zöld és a digitális átmenetet is segíti.

A tagállamok újabb szankciók bevezetésének lehetőségéről is megegyeztek Törökországgal szemben a görög és ciprusi felségvizeken kezdett Földközi-tengeri fúrások miatt, amelyet az unió provokációnak tart.