Válságban a belga krumpli

2020.04.14

Állami támogatást kérnek a belga krumplitermelők a válság hatásainak enyhítésére. A járvány miatt ugyanis egy hónapja zárva vannak a nemzeti ételnek számító sültkrumplit árusító büfék, ráadásul exportálni sem egyszerű a burgonyát.

"Ez az első alkalom, hogy a burgonytermelők és a feldolgozók kormányzati segítséget kérnek. Nagyon sok nehézségünk van, viszont az európai mezőgazdasági válságkezelési tervekben nincs szó rólunk, nem említik a burgonyát. Keressük a kiutat ebből a helyzetből, ami megoldást nyújtana a termelők számára" - mondta a Belgapom nevű érdekvédelmi szervezet vezetője, Romain Cools.

A belga krumpli 90 százalékát exportálják. De most szerte Európában zárva vannak az éttermek, és a szállítás is akadozik. A termelőknek pedig nincsenek nagy raktáraik.

"Az emberek azt kérik, hogy a válság végeztével csináljunk egy hatalmas nemzeti krumplifesztivált. Mi akár holnap megtartanánk ezt, de sajnos úgy tűnik, tovább elhúzódik a járvány" - tette hozzá az ágazati vezető.

Az Európai Parlamentben szerdán vitatják meg, hogy milyen segítséget várnak a mezőgazdaság szereplői a válságkezelésben.