Vakcinaútlevelet vezet be az Egyesült Királyság

2021.09.06

A szegényebb államok koronavírus elleni vakcinákkal való ellátásának módját keresi a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő G20 csoport. Roberto Speranza olasz egészségügi miniszter hétfőre ígért a legsebezhetőbbek oltására kidolgozott részletes tervet.

- Feltett szándékunk, hogy a vakcina mindenki alapvető joga és ne a kevesek privilégiuma legyen. Ez az a kihívás, amit az itt jelen lévő országok együtt vállalnak fel. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy ebben az ügyben minél gyorsabban megszülethessen egy közös nyilatkozat.

Az Egyesült Királyságban még ebben a hónapban bevezetik a vakcinaútlevelet. Nadhim Zahawi, az ország oltásügyi minisztere szerint biztosítani kell a brit gazdaság működőképességét. A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy be kell-e oltani a 12-15 éveseket.

- Szeptember végéig mindenkinek meglesz a lehetősége az összes oltás felvételére a nagyobb településeken. Ezek azok a területek, ahol fennáll a veszélye az esetszámok gyors növekedésének. Vakcinaútlevelet fogunk bevezetni ezeken a helyszíneken, hogy meggátoljuk az új fertőzöttek számának gyors növekedését.. Ha megnézik, hogyan működik a labdarúgó szövetség remek ellenőrzési gyakorlata, akkor ez alapján el tudják képzelni, hogyan fog működni a rendszer.

Hollandiában több ezren tüntettek a koronavírus miatti korlátozások ellen. A szervezők szerint körülbelül hatvan csoport gyalogolt mintegy hét kilométert, ez volt a legnagyobb demonstráció az intézkedések bevezetése óta.