Vádat emelt az ügyészség a lengyel abortusztüntetések főszervezője ellen

2021.02.11

Erőszakra való felbujtás és rendőrök elleni tettlegesség vádjával őrizetbe vették Marta Lempart lengyel nőjogi aktivistát.

A Nők Sztrájkja mozgalom vezetője hónapokon át szervezett sokezres megmozdulásokat azért, hogy a varsói kormány lazítson az abortusz szabályain. Most az ügyészség ezt is ellene fordíthatja. A harmadik vádpont ellen, hogy megsértette a járványvédekezés érdekében életbe léptetett gyülekezési szabályokat. Ha bűnösnek találják akár 8 év börtönbüntetést is kaphat.

Lempart szerint csak kisebb szabályszegést követett el és nem hajlandó tanúskodni, mivel attól tart, hogy a vallomását társai ellen is felhasználják.

A zöld kendőt és vörös villámot viselő tüntetők az alkotmánybíróság októberi szigorító intézkedése óta számtalanszor utcára vonultak, volt hogy megbénították a forgalmat és a rendőröket is megtámadták. Eredményt így sem értek el. A testület végül megtiltotta a beteg magzatok elvetetését.

Lengyelországban a szigorú szabályok miatt évente körülbelül 200 ezer nő végeztet titokban, illetve külföldön terhességmegszakítást.