USA: közel már a végeredmény

2020.11.13

Még zajlik ugyan a szavazatok újraszámlálása az Egyesült Államokban, Arizonában és Georgiában azonban már Joe Biden győzelmét valószínűsítik. Észak-Karolina eredménye még nem ismert.

Ezekben a szövetségi tagállamokban kérdéses még az elnökválasztás kimenetele, miután Donald Trump hivatalban lévő elnök jogászai többfelé is perkeresetet nyújtottak be feltételezett választási szabálytalanságokra hivatkozva.

"Állítsák le ezt a cirkuszt és kezdjenek már végre az igazán fontos dolgokkal foglalkozni, az amerikaiak egészségével és gazdasági biztonságukkal!" - üzente az elnök embereinek a képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi.

"A választásnak vége. Még csak nem is volt szoros az eredmény. Trump veszített. Joe Biden lesz a következő amerikai elnök és Kamala Harris a következő alelnök" - mondta a szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer, felszólítva a republikánus szenátorokat, hogy ne tagadják le a valóságot.

A hivatalos végeredmény hiánya ellenére a demokraták már a kormány összeállításával foglalkoznak.

Donald Trump szerdán, a Veteránok Napján az arlingtoni sírkertben emlékezett meg a háborúkban elesett amerikai katonákról. Ez volt az első nyilvános szereplése a november 3-ai elnökválasztás óta.