USA: egyre több a gyerek a regisztrált koronavírus-fertőzöttek között

2020.08.11

Európában több kormány is szigorította a járványügyi szabályokat az egy nap alatt regisztrált új esetek számának növekedésével. Az Egyesült Államokban ugyanakkor továbbra is vita tárgya a járvány elleni védekezés, ezen belül például az, hogy kinyissanak-e az iskolák. Ez még úgy is kérdés, hogy egy friss riport szerint 40 százalékkal több koronavírusos gyerekről tudnak az amerikai hatóságok, mint egy hónappal ezelőtt.

A járvány kezdete óta több mint húszmillió fertőzöttet regisztráltak világszerte - minden negyediket az Egyesült Államokban.

A dél-amerikai kontinensen Brazília van a legnagyobb bajban, és világviszonylatban is második a listán. A járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a százezret, és több tízezer új esetet vesznek nyilvántartásba nap mint nap.

Az Egészsésgügyi Világszervezet főigazgatója a döntéshozók és a lakosság szoros együttműködésének fontosságát hangsúlyozta hétfőn. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a szigorú és átgondolt kormányzati intézkedések képesek megakadályozni a járvány fellángolását, és lehetővé teszik a biztonságos újranyitást, de csak lakossági támogatással. Az iyen összefogás még a nagy esetszámmal küzdő országokban is megoldást hozhat.

Afrikában június eleje óta terjed rohamosan az új típusú koronavírus. Dél-Afrikából jelentették eddig a legtöbb fertőzöttet, de ez elsősorban azért van, mert ott végzik a legtöbb tesztet. A szegényebb államoknak nemcsak tesztre, hanem a lélegeztetéshez szükséges oxigénre sincs elég pénzük.