Európa elítéli az ausztriai terrorcselekményt és a radikális iszlámot

2020.11.04

Az európai vezetők határozottan elítélték a bécsi terrortámadást. Emmanuel Macron francia elnök részvétét nyilvánította a párizsi osztrák nagykövetségen. Üzent a családoknak, de a radikális iszlamistáknak is.

"Eszembe jut, hogy Bécs mit képvisel Európa történelmében, a kultúra és az emancipáció városa, értékeink egyik megtestesítője., Azt gondolom, hogy ez a támadás szól az ellenségeink szándékairól is. Megtámadni azt, ami Európa l ényege, a szabadság, a kultúra és az értékek földjét. De semmiben sem fogunk engedni" - mondta Macron elnök.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a twitteren keresztül küldött üzenetet, amelyben "a lehető leghatározottabban elítéli ezt a megvetendő támadást".

Németországból Angela Merkel kancellár azt mondta, hogy "az iszlám terror a közös ellenségünk, az ellenük folytatott harc a közös harcunk".

Szeptember vége óta a terrorizmus újra megrendítette Európát. Négy különböző támadást hajtottak végre, ezek közül hármat Franciaországban. Az áldozatok között volt egy tanár, akit lefejeztek, a legutóbbi támadás történt Ausztriában. Claude Moniquet terrorista szakértő szerint Európának a probléma gyökereinek kezelésével kell reagálni.

"Sajnos, nagyon későn, de Európa végül rájött, hogy nem csak azt tehetjük, amit évek óta csinálunk, vagyis harcolunk a terrorizmus ellen, amely a radikális iszlamizmusnak köszönhető. A problémát a gyökérénél, vagyis az ideológia elleni harcnál kell elkezdeni. Túl sokáig csak a jihaddizmust és a terrorista csoportokat támadtuk... és a politikai szalafizmust sem vettük figyelembe" - mondta Claude Moniquet, az ESISC biztonsági és hírszerzési elemzője.

Úgy gondolja, hogy Franciaország az úgynevezett "szeparatista törvényen" keresztül kimutatta cselekvési szándékát, de nem minden ország követi, mivel a nemzeti álláspontok még ezen a téren is nagyon eltérőek.