Ursula von der Leyen: rázós volt a kezdet

2020.09.16

Ursula von der Leyen bizottsági elnök válságkezeléséről megoszlanak a vélemények, abban azonban mindenki egyetért, hogy a járvány miatt rendkívüli feladat hárult a német politikusra. Von der Leyen első évértékelője előtt brüsszeli tudósítók értékelték a bizottság teljesítményét.

Ursula von der Leyen bizottsági elnöksége első évében példátlanul feladattal szembesült. A koronavírus-járvány egészségügyi vészhelyzetet, majd gazdasági válságot okozott. És ez próbára tette az európai tagállamok szolidaritását. A vírus terjedése soha nem látott korlátozásokhoz a tagállamokban és a határokat is napokon belül lezárták. Brüsszel nagyon együttműködést sürgetett, de a döntéseket lényegében a tagállamok hozták.

"Igaz az is, hogy sokan nem álltak készen akkor, amikor Olaszországnak segítségre volt szüksége a válság kezdetén" - Ursula von der Leyen mondta a nyáron von der Leyen.

"Ahol a bizottság nem teljesített jól az a kommunikáció volt, illetve a szolidaritás kifejezése Olaszországgal. Az utazás és a határellenőrzés bevezetése a Schengeni övezetben sokkoló volt a bizottságnak" - mondta a New York Times riportere, Matina Stevis-Gridneff.

A koronavírus recesszióba taszította az európai gazdaságot. A munkanélküliség növekszik a csődhullám miatt. Az unió itt egyezségre jutott, megegyeztek egy 750 milliárd gazdaságélénkítő-csomagról, amely közös adósságvállaláson alapszik.

"Amire az emberek emlékezni fognak az a közös hitelfelvétel lesz. Ez egy nagy lépés volt az unióban von der Leyen elnöksége alatt. Ezt jól kezelte, főleg hogy ez egy nagyon kemény időszakban történt" - mondta az Economist tudósítója, Duncan Robinson.

Sokak szerint az unió migrációs politikája is megperzselődött a leszboszi menekülttáborban kitört tűzben. Eközben folyamatosan emelkedik az Európába érkező menekültek száma, a közös menekültpolitika pedig reformra szorul.

"Én gyakran bírálom azért a bizottságot, mert nem áll elő egy olyan nagy tervvel, amely mindenkinek megfelel. Itt az történt, hogy ragaszkodtak a meglévő tervük egyes elemeihez. De ez nem fog működni. Nem várhatják el Magyarországtól azt, hogy egyezzen be egy olyan dologba, amelyet éveket át elutasított. Ha fizetnek is egy megoldásért, az az lesz, hogy távol tartsák a menekülteket" - mondta Brian Maguire ír újságíró.

Közben Európának szembe kell néznie a Kína, Oroszország, Fehéroroszország és Törökország jelentette külpolitikai kihívásokkal. És az alku nélküli brexit is fenyegeti az EU-t.

"Szerintem ebben az a legnagyobb sikere, hogy az emberek ismét figyelnek az uniós külpolitikára. Erről sokkal több vita van most és nagyobb az egyetértés is az ügyekben" - mondta Ian Lesser.

Bár von der Leyen elvő évének értékelése vegyes, abban mindenki egyetért, hogy a bizottság különleges körülmények között vezette az Európai Uniót.