Uniós szinten szabályozhatják a kriptovaluták piacát

2019.12.06

A magánkézben lévő kriptovaluták, például a Facebook Librája nem használhatók az Európai Unióban, amíg fel nem mérték a velük járó kockázatokat - erről döntöttek az Unió pénzügyminiszterei csütörtökön. Az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis azt is bejelentette, hogy az EU közös szabályozást szeretne kidolgozni a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatban:

"Több tagállam is bevezetett a kriptovalutákkal kapcsolatos törvényeket, például Németország, Franciaország és Málta. A legtöbben azonban egyetértenek az európai felügyeleti hatóságok tanácsával, miszerint közös európai keretrendszerre van szükségünk, mert a piacok átnyúlnak a határokon."

A francia központi bank kormányzója azt szeretné, ha Franciaország lenne az első olyan állam, amely saját kriptovalutát vezet be. A tervek szerint e célból már a jövő év elején kiírnak egy pályázatot. Egy állami digitális pénznem bevezetésére pedig az Európai Központi Bank szerint is szükség lehet a tranzakciós költségek csökkentése érdekében.

Az EU szigorú szabályozása komoly károkat okozott a Facebooknak, a Libra mögül két fontos támogatója, a Mastercard és a Visa is kihátrált októberben.