Uniós pénz a zöld átmenetre

2020.01.15

Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be annak a pénzügyi alapnak a tervét, amely a szénenergia kivezetését segíti majd, amire a klímaváltozás elleni harcban lesz szükség.

Most 7,5 milliárd eurót különítettek el erre egy nagyobb program részeként, amelyben az energiahatékonyság és a közlekedés átalakítása is nagy szerepet kap.

- Ez egy fontos eszköz, hiszen a zöld átmenet nagy hatást gyakorol majd több régióra. Ezek egy része teljesen a széntől függ. Szükség van a segítségre, hogy ezek a régiók nagyobb szociális megrázkódtatás nélkül vészeljék át a változást - mondta a felzárkóztatásért felelős uniós biztos, Elisa Ferreira.

Leginkább Lengyelország függ a széntől. Az ottani politikusok számára a zöld átmenet hosszútávú projekt.

Jerzy Buzek EP-képviselő szerint egy-két évtizedre biztos szükség lesz az átmenethez, mivel most a villamosenergia-termelés 80 százaléka a szénből jön.

Sokan kételkednek abban, hogy sikerül jól elkölteni az uniós pénzeket.

- Vannak kétségeink, például az, hogy a pénzügyi alap valóban az átmenetet szolgálja-e. Az egész lényege az, hogy segítse a régiók átalakítását. De ha nem erre költik, akkor mi értelme van? - vetette fel Ska Keller, EP-képviselő.

Vita van az atomenergiáról is: Franciaország és Magyarország tiszta energiának tartja, Németország és Ausztria szerint a nukleáris energia nem lehet zöld.