Uniós mézesmadzag Törökországnak

2021.03.24

Az Európai Unió újabb összegeket ajánlana Törökországnak a menekültügyi együttműködésért cserébe. Ezt tartalmazza az unió legújabb javaslatcsomagja Ankara számára.

Brüsszel a nyugodt és és konstruktív viselkedést is feltételül szabná a török vezetés számára az újabb összegek folyósításához. Idén némileg javult Törökország és az unió viszonya, jórészt azért, mert a törökök felhagytak a ciprusi partok közelében végzett gázfúrásokkal. Az ellenzékkel szembeni leszámolást azonban nem hagyta abba Erdogan elnök.

"Ebben az országban több millió ember küzd a demokráciáért a hatalmas nyomás alatt. És most azt látjuk, hogy az európai partnereink friss levegőt adnak Erdogan rendszerének. Hogy fogják ezt értékelni az emberek Törökországban? Csak az én pártomnak 5000 tagja van börtönben. Miért teszik ezt? Mi a haszna? Mi egy demokratikus Törökországért harcolunk, szerintünk az EU-nak és Törökországnak jó kapcsolatokat kell ápolnia, de nem úgy, hogy Törökország kis híján diktatúrává válik" - mondta az egyik török kurd part képviselője, Hişyar Özsoy.

Közben Ankara jelezte, kilépnek a nők jogait biztosító Isztambuli Egyezményből. A kurdok szerint az EU-nak az emberi jogok tiszteletben tartásához kéne kötnie a pénzügyi segítséget.

"Nem értjük azt, hogy miért most mondanak le a feltételekről a demokratikus értékek és a vámunió ügyében" - tette hozzá a kurd politikus.

A jelentés ugyanakkor büntetőintézkedésekkel fenyeget arra az esetre, ha Törökország visszatér az egyoldalú lépésekhez és provokációkhoz. A szankciókkal akár az olyan érzékeny területeket is célba vehetik, mint a turizmus.

"Szerintem a szankciók ügye csak az utolsó esély lehet, különösen, hogy Németország, Spanyolország, Olaszország, Bulgária és Magyarország sokkal jobb kapcsolatokat szeretne Törökországgal. És az egész EU DNS-ében az van kódolva, hogy próbáljanak békés megoldást találni. A probléma az, hogy valahol haladást kell elérni, és erre csak néhány terület van" - mondta egy szakértő, Marc Pierrini.

Az uniós vezetők a csütörtök esti videókonferenciájukon vitatják meg a kérdést.