Uniós küldöttséget állítottak meg a horvát zöldhatáron

2021.02.01

Összetűzésbe kerültek olasz európai parlamenti képviselők a horvát rendőrséggel Horvátország és Bosznia-Hercegovina határán. Az olasz küldöttség azt akarta felderíteni, mi történik a határ túloldalán rekedt menedékkérőkkel, akiket nem engednek át Horvátországba, ráadásul leégett a határ menti lipai menekülttábor december közepén, amitől még tarthatatlanabb a helyzet.

Ahogyan arról az Euronews is beszámolt, ezrek maradtak fedél nélkül a kemény télben, és bár az Európai Unió 3,5 millió euró gyorssegélyt utalt ki Bosznia-Hercegovinának a menedékkérők elhelyezésére, sajtóhírek szerint ez nagyon lassan halad.

A horvát beügyminiszter, Davor Božinović szerint az olasz politikusok és újságírók szombati akciója a horvát rendőrség ellen elkövetett sokadik provokáció volt. A zöld határon senki sem mehet át, ezért állították meg a csoportot a bosznia-hercegovinai határtól körülbelül 200 méterre.

A horvát határvédelmi rendőrség parancsnoka, Zoran Ničeno azt mondta, az olasz képviselők a felszólítás ellenére sem álltak meg, átlépték a biztonsági kordont, amely a még mindig fenyegető taposóaknák miatt van kihúzva, ezért mozgosították a rendőröket, mindössze hetet. A sajtóban azt olvasta, hogy húsz rendőr vetette magát a képviselők után, de a valóságban csak heten voltak, és a határtól 150 méterre állították meg az olasz csoportot.

Az érintett olasz képviselők és Olaszország Bosznia-Hercegovinába delegált nagykövete nem kívánták kommentálni a történteket. A politikusok végül is meglátogathattak egy bosznia-hercegovinai menekülttábort az ország északnyugati részén, a horvát határ egy másik szakaszán, Bihács közelében.