Uniós koordináció indult a koronavírus miatt

2020.02.05

A belga egészségügyi miniszter bejelentette, hogy koronavírussal fertőzött személyt ápolnak az egyik Brüsszeli kórházban.

Őt előzőleg Kínából szállították Európába, az állapota nem súlyos.

Európában eddig kéttucatnyi esetet regisztráltak.

"Rendszeres információcsere van a tagállamok között az eddig meghozott intézkedésekről. Informáljuk a közvéleményt, az utazókat és az egészségügyi intézményeket. Minden országnak van készültségi terve. A vírus új, lehetnek ismeretlen tulajdonságai. Pillanatnyilag nem tudjuk, meddig tart a járvány" - mondta az Európai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatója, Andrea Ammon.

Kínában a hatóságok tíz nap alatt építettek kórházat a rászorulóknak.

Az Európai Unióhoz rendelt kínai nagykövet azt mondta, mindent megtesznek a betegség megállításáért.

"Tisztában kell lennünk az előttünk álló kihívással. Felelősségteljesen lépünk. Úgy kell dolgoznunk, hogy eltörölhessük ezt a járványt" - mondta a nagykövet, Zhang Ming.

A fertőzés valószínűleg egy állatpiacról indult Vuhanból.

Az Európai Parlament szakbizottságának vezetője azt mondta, az unió nem hunyhat szemet a kínai állategészségügyi helyzet felett.

"A kínai élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi helyzet idejét múlt. Az európaiaknak nincs ellenőrzési jogosultságuk ott, még az unióba exportált termékek, élelmiszerek, állati eredetű termékek esetében sem. Szerintem ezt újra kell tárgyalni középtávon. Nem holnap. De Kína nem lehet minden évben egy élelmiszer-botrány középpontjában minden évben" - mondta Pascal Canfin EP-képviselő.

A politikus hozzátette, szerinte az európai unió egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülést kellene tartaniuk a koronavírus-járvány ügyében.