Uniós csúcs a történelmi mentőcsomagról

2020.06.22

Első alkalommal tartanak videó-konferenciát az unió vezetői azután, hogy az Európai Bizottság javaslatot tett egy válságkezelő gazdasági csomagra. Az álláspontok még messze vannak egymástól a Next Generation EU névre hallgató csomag ügyében, így ma nem várható megegyezés. A bizottság egy 750 milliárd eurós pénzügyi alapra tett javaslatot. Ennek nagy része vissza nem térítendő támogatás lenne. Kiegészítve egy 1100 milliárd eurós hétéves költségvetéssel. A bizottság szerint reális az elképzelésük.

"A javaslat ambiciózus és kiegyensúlyozott. Ezt az esélyt Európa nem szalaszthatja el" - mondta a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

A közös hitelfelvétel, ami a terv alapja lenne - új fejezetet nyithat az unió történetében.

"A története során először az unió egyfajta kötvénykibocsájtással finanszírozná önmagát a tagállami költségvetési befizetések helyett. És ezt a nagy összeget vissza ne térítendő támogatások formájában utalnák át tagállamoknak, nem pedig hitelekről lenne szó, ahogy az euróválságnál volt. Nem meglepő, hogy sok tárgyalásra lesz szükség a tagállamok között, hogy egyezséget találjanak" - mondta egy szakértő, Federico Fabbrini.

Németország, Franciaország és a déli tagállamok támogatják a tervet. Angela Merkel azt mondta, egy történelmi projektről van szó, ami a jövőbe vezet. Négy ország azonban kritikus. Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország csak hitelekkel segítene. A mostani megbeszélés célja az álláspontok közelítése egymáshoz. Alku legkorábban júliusban várható.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt az uniós csúcsról. Azt mondta, hogy "a magyar emberek logikája másképp működik a hiteleket illetően, mint a többieké. De most sok nagy ország is komoly bajban van, ezért elkerülhetetlenek tűnik, hogy Magyarország hozzájáruljon a hitelfelvételhez" - tette hozzá.

"Az újjáépítési alap Magyarország veszély és lehetőség is egyben - ha rosszul költjük el, bukta van, ha jól csináljuk, meg tudunk erősödni" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszerelnök elárulta, hogy elsősorban a villamosenergia-szállításban, a vízügyben és az egyetemeknél terveznek projekteket az uniós válságalapból.