Példátlan média ellenőrzés Magyarországon

2019.12.03

Szisztematikusan építi le a sajtófüggetlenséget, a sajtószabadságot és a sokszínűséget a magyar kormány - áll abban a jelentésben, amit hat nemzetközi médiaszervezet állított össze november végi tényfeltáró magyarországi látogatása után.

A hatalom 2010 óta eltorzítja a médiapiacot, és olyan ellenőrzést gyakorol a média felett, ami példátlan az unióban. Az újságírókat ugyan nem zárják börtönbe, de a kormány világos stratégiát követ a kritikusok elnémítására. Magyargyűlölőként, külföldi bérencként és hazaárulóként bélyegzik meg őket, a legjobb esetben pedig politikai aktivistáknak nevezik az újságírókat.

Eközben az állami hirdetésekkel is támogatott kormányhű médiabirodalom az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kabinet kiterjedt propagandagépezete azzal a feladattal, hogy hatalmon tartsa a Fideszt.

Kritikus, független média ugyan létezik Magyarországon, de a folyamatos fenyegetések árnyékában ténykedik, és általában pénzhiányban szenved. Működésük jobbára a fővárosra korlátozódik, emiatt az ország lakosságának többsége - a jelentést idézve - "a sötétben marad".

Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese - aki a küldöttséggel együtt Magyarországon járt - a látogatás során azt nyilatkozta, hogy a független sajtót kiéheztetik, és ezzel kiszorítják a piacról.

A most közzétett jelentés leszögezi: a média ellenőrzést szándékosan ellenőrizhetetlenné alakították. Ez azonban nem mentség az unió tétlenségére, amely eljárásaival nem akadályozta meg a tagországokat abban, hogy nyíltan töröljék a médiát a demokrácia elemei közül.

A médiaszervezetek küldöttsége egy vadászlap szerkesztőségében találkozott a kormányszóvivővel. Kovács Zoltán - másodállásban a Nimród főszerkesztője - arról tájékoztatta a nemzetközi küldöttséget, hogy a sajtó szerepe nem a hatalom ellenőrzése. Ennek okán a független újságírókat politikai aktivistáknak nevezte.