Újrahasznosítás a végtelenségig és azon is túl

2020.11.08

A világ, amelyben kevés a hulladék, ahol az anyagokat és a termékeket újra és újra felhasználják.

Mi is az a Körforgásos Gazdaság? A hagyományos lineáris átvételi és eldobási modelltől eltérően ez más megközelítést igényel - olyat, amelyben az általunk felhasznált erőforrások zárt körben maradnak, így semmi sem kerül a szemétbe.

A közel 100 évvel ezelőtt Monza közelében alapított Parà egy textilipari cég, ahol akril napellenzőket és kültéri bútorokat gyártanak. A vállalat büszke a hagyományaira és termékei minőségére, melyek közül néhány Obama elnöksége idején a Fehér Házat díszítette.

De azzal is tisztában vannak, hogy milyen hatással van a textilgyártás a környezetünkre, ezért bevezetnek egy új üzleti modellt.

"A **Parà mindig is a természeti erőforrások tiszteletben tartásának politikáját folytatta; Valójában a Parà egy víz- és szennyvíztisztító telepbe, és egy ehhez kapcsolt energiatermelő létesítménybe fektetett be, hogy forró vizet és gőzt nyerjen a telephelyeihez, valamint egy fotovoltaikus erőműbe a tiszta napenergia megszerzéséhez. Ez a Parà" -** mesélte Matteo Parravicini a cég igazgatója.

A cég azt is megvizsgálta, hogyan lehet helyrehozni és újra felhasználni azokat a termékeket, amikre már nincs szükség, és az igazgató még azt is hozzátette, hogy miért fontos ez:

"Fontos, mert tudom, hogy nincs B bolygónk, tudom, hogy a folyamataink hatással vannak a környezetre Ezen a ponton a fenntartható termékek keresése válik a valódi kulccsá a jövőhöz. Piacunk megköveteli, hogy a vállalatok fektessenek be erre a területre. **Ahelyett, hogy a szemétbe dobnánk, vagy elégetnénk, lehetséges lesz újrahasznosítani az akrilszálak, új termékek vagy anyagok előállításához. És lehetne ugyanezt a megközelítést alkalmazni más szövetek esetében is."**

Újrahasznosítható a textil?

De nehéz lesz összekapcsolni a különböző elemeket, azért, hogy ez a gazdasági kör zárt legyen. Becslések szerint világszerte az összes textilhulladék kevesebb mint 1 százalékát hasznosítjuk újra. Az egyik legnagyobb kihívás az újrahasznosított szövetnél az olyan anyagok eltávolítása, mint például az akril.

De a Parà és a Centrocot, egy másik olasz cég, mintha megtalálta volna erre a kérdésre a választ. A kutatást az EU Horizon 2020 REACT projektje támogatja.

Roberto VannucciEuronews / Business Planet
Roberto VannucciEuronews / Business Planet
"Az akrilszövetek olyan vegyszereket tartalmaznak, melyeket pont azért adtuk hozzá, hogy különleges jellemzői legyenek, mint például az, hogy antimikrobiális. Ezek az anyagok azonban veszélyesek lehetnek, különösen a környezetre, ezért ezeket el kell távolítani, Ezt tesszük most." -erről már Roberto Vannucci, EU Horizon 2020 REACT projekt koordinátora számolt be.

Idén az Európai zöld megállapodás keretében az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét, amely az erőforrások fenntartható felhasználását szorgalmazza. A stratégia célja az innováció megerősítése a textilágazatban valamint a begyűjtés, az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás drámai fellendítése.