Újra emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Európában

2020.08.17

Újabb szigorításokkal próbálják lassítani a koronavírus-járvány terjedését Spanyolországban, ahol jelenleg az egyik legmagasabb a fertőzöttek aránya egész Európában. Spanyolországban 116 fertőzött jut százezer lakosra, Franciaországban ez a szám 41, Angliában 19.

Országszerte bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket, a bárok és éttermek pedig csak éjjel egyig lehetnek nyitva. Sok helyen a dohányzást is betiltották a nyilvános tereken.

Franciaországban már második napja 3000 felett van az új fertőzöttek száma. A maszkviselést emiatt több helyen is kötelezővé tették a nyilvános tereken, de nem mindenhol, ami eléggé összezavarja a turistákat.

- Kicsit zavaros, mert kerületről-kerületre, de akár utcáról-utcára is változnak a szabályok, szóval ismerned kell a környéket, tehát nem egyértelmű - mondta egy Párizs környékén élő nő.

- Jobb lenne, ha mindenhol kötelezővé tennék, mert akkor nem kellene azon gondolkodni, hogy itt most kötelező a maszk vagy sem - mondta egy Kelet-Franciaországból érkezett nő.

Olaszországban a buliba járó fiatalokat okolják a fertőzések számának megugrásáért. A kormány elrendelte, hogy a következő három hétre minden szórakozóhelyet be kell zárni. Emellett a maszkviselést is kötelezővé tették minden olyan nyilvános helyen, ahol nincs meg a lehetőség a biztonságos távolságtartásra.

Görögországban közben kiterjesztették a listát újabb országokra, amelyek állampolgárai nem utazhatnak be az országba. Hétfőtől augusztus végéig a Belgiumból, Csehországból, Spanyolországból, Hollandiából vagy Svédországból érkezők csak friss negatív koronavírusteszttel léphetnek Görögországba.