Újabb uniós szankciók jöhetnek Oroszországgal szemben

2021.02.22

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről tárgyalnak hétfőn az Európai Unió külügyminiszterei. Az EU már többször is felszólította Moszkvát, hogy engedje szabadon Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb politikai ellenfelét. A követelést most szankciókkal nyomatékosíthatják.

"Ma tárgyalunk arról, hogy újabb szankciókat vessünk-e ki Oroszországra. Elsősorban a Navalnij elleni ítélet miatt, és azért, mert büntetőtáborba küldik őt. Ezzel foglalkozunk ma. Én támogatom, hogy megadjuk a mandátumot a szankciók előkészítésére, és a tiltólistára kerülő személyek kiválasztására" - mondta Heiko Maas német külügyminiszter.

A belerausz helyzet is a csúcs napirendjén van. Civil szervezetek szerint a rezsim egyre keményebben lép fel az ellenzékiekkel szemben, amit az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sem hagyott szó nélkül.

"Belaruszban az elnyomás egyre durvább, megfélemlítik a lakosságot, a civil társadalmat. Ebben az ügyben is meg kell fontolnunk, hogy gyors választ adjunk" - nyilatkozta Josep Borrell.

A harmadik fontos napirendi pont a mianmari puccs. Az Európai Tanács a lehető leghatározottabban elítélte a katonai hatalomátvételt.Az EU a legitim polgári kormány helyreállítását és az őrizetbe vett politikusok szabadon bocsájtását követeli, és szankciókat helyezett kilátásba.