Újabb rekord, átlépte az ezret a napi esetszám Magyarországon

2020.09.20

1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a kormányzati tájékoztató honlap vasárnap reggeli bejegyzésében. Elhunyt 8 beteg, így a halottak száma 683 főre emelkedett, 4391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma egyelőre jóval nagyobbnak tűnik Magyarországon, mint az első volt, az óvintézkedések viszont sokkal enyhébbek. A kormány szerint elsősorban nem a fertőzöttek, hanem a halottak számának emelkedésére kell figyelni, és mindent meg kell tenni azért, hogy az ország gazdasága minél stabilabb maradjon, és az iskolákban ne álljon le az oktatás.

Ennek érdekében hétfőtől kötelező lesz a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is, a szórakozóhelyek pedig csak este 11-ig lehetnek nyitva.