Újabb három tüntető halt meg Mianmarban

2021.03.03

Legalább három tüntető - köztük egy kiskorú - életét vesztette szerdán Mianmarban a biztonsági erőkkel folytatott összecsapásokban, többen pedig megsebesültek. Egészségügyi források szerint egy férfi és egy nő Mandalajban halt meg, egy fejbe lőtt kamasz pedig MjanGjan városában.

A katonai junta elleni tiltakozások országszerte folytatódtak, a tüntetőkkel szemben a rendőrség több helyen brutálisan lépett fel.

Rangunban a hatóságok könnygázt, gumilövedékeket és villanógránátokat vetettek be a tömeg feloszlatására. A tüntetők azt követelték a hadseregtől, hogy állítsa helyre a demokráciát, ismerje el a novemberi választások eredményét, és engedje el az őrizetbe vett embereket.

Közöttük van az a hat vád alá helyezett mianmari újságíró is, akiket ügyvédjük, Tin Zar Oo tájékoztatása szerint azért vettek őrizetbe, mert megsértették a katonai junta által nemrég módosított, a közrend megzavarását szankcionáló törvényt.

Egy a politikai foglyok helyzetét figyelő civil szervezet összegzése szerint legalább 34 újságírót fogtak el Mianmarban február 1. óta, közülük 19-en még mindig őrizetben vannak.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azután, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az országot addig vezető Aung Szan Szú Kjít.