Új vakcina: 95 százalékos védettség

2020.11.17

95 százalékos védettséget ad az új koronavírus elleni oltóanyag, amelynek beszerzéséről tárgyal az Európai Unió. A vakcinát az amerikai Moderna fejleszti, a cég az eredményt a klinikai kísérletek forgalmazás előtti fázisában érte el. Az uniós tisztviselők korábban beszámoltak egy német vállalattal való megállapodásról, így az amerikai céggel együtt már hat vakcina gyártójával szerződik a közösség.

- Már befejeztük az előkészítő tárgyalásokat a Modernával, reméljük, hogy hamarosan aláírjuk a szerződést és ezzel hatra nő az elérhető vakcinák száma. A kutatások ezen szakaszában még nem tudjuk, hogy végül melyik oltás lesz biztonságos és hatékony. Az Európai Gyógyszerügynökség csak alapos vizsgálat után engedélyezi bármelyiket, ezért van szükségünk erre a széles oltóanyag-portfólióra, amely nagyon különböző technológiákon alapul - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Unió korábban szerződést kötött a Pfizerrel 300 millió vakcináról, egy másik megállapodás pedig egy 405 milliós keretről szól, amennyiben az biztonságos és hatékony. Jogvédő szervezetek szerint a gazdag országok felvásárolják az oltóanyagot a szegényebbek elől, a bizottsági elnök szerint viszont az Unió Együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel, hogy ezek az országok is oltóanyaghoz jussanak.