Új uniós ipari stratégia készült

2020.03.11

Új ipari stratégiát hirdetett meg az Európai Bizottság, amely a digitális fejlesztést és a klímaátmenetet az európai növekedés szolgálatába állítja, és segít megőrizni a kontinens globális versenypozícióját, A stratégia a közös piac megerősítését és a befektetésre vagy támogatásra szoruló stratégiai iparágak átvilágítását is előírja.

- Rájöttünk például, hogy az egész Európai Unióban már csak két helyen gyártják az antibiotikumok hatóanyagait. Az ellátási láncokat minden stratégiai területen felül kell vizsgálni. A koronavírus bizonyos értelemben felgyorsítja ezt a folyamatot - mondta Thierry Breton, az unió belső piacért felelős biztosa.

A koronavírus-járvány miatt a Bizottság egy új gyógyszeripari stratégia kidolgozását priortiásként kezeli.

- A koronavírus remélhetőleg jó alkalom lesz a tagállamoknak arra, hogy teszteljék a saját rendszereiket, megtalálják, milyen erőforrásaik vannak, milyen változásokat kell véghez vinniük ahhoz, hogy egy ennél is nagyobb válságot kivédjenek - mondta Rebecca Christie, a Bruegel brüsszeli elemzőintézet kutatója. - Reményeink szerint nem csak megvédik az embereket, hanem a jövőre nézve is leszűrik a szükséges tanulságokat.

A Bizottság a stratégiai nyersanyagok előállítását, a hidrogén-energiát, más alacsony széndioxid-kibocsátású energiákat és az ipari digitális felhőket is prioritásként kezeli.