Új uniós elemprojekt indul

2021.01.27

Közel hárommilliárd eurós elektromos áramforrás-fejlesztési tervet hagyott jóvá az Európai Bizottság.

Az úgynevezett "Európai Áramforrás Fejlesztési projektben" 12 európai ország - Ausztria, Belgium, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Svédország vesz részt.

Margrete Vestager az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős alelnöke azt mondta, nem úgy fogunk talpra állni a mostani válságból, hogy olyan világot építünk újjá, amilyen a koronavírus-járvány előtti volt. Történelmi esélyt kaptunk arra, hogy egy zöldebb, digitálisabb, rugalmasabb világot építsünk fel. A klímaváltozás elleni küzdelemben fontos lesz, hogy milyen áramforrásokat használunk, mivel fűtjük az otthonainkat, és hogyan közlekedünk.

Az elem- és akkumulátor fejlesztési projekt célja, hogy az unió kevésbé függjön az ázsiai importtól, és nem csak európai cégek húzhatnak hasznot belőle, hanem például az amerikai Tesla is, amely első európia gyárát készül megnyitni Berlinben.

A 2021 közepén megnyíló gyárban a tervek szerint eleinte 150 ezer elektromos autó készülhet évente, később ez a szám félmillióra mehet fel.