Új Nazca-geoglifára bukkantak Peruban

2020.10.17

Peruban újabb figurára bukkantak a régészek a Nazca-vonalak szomszédságában.

Egy hatalmas macskaféle bontakozik ki az egyik hegyoldalon egyelőre meglehetősen halványan. A szakemberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy megerősítsék a rajzolatot, amely egy meredek lejtőn húzódik körülbelül 37 méter hosszan.

A Pampas de Jumana nevű fennsík több ezer évvel ezelőtt keletkezett, máig ismeretlen szerepű geoglifáinak szakértője, Johny Isla arról beszél, mennyire meglep újra és újra mindenkit, hogy még mindig találnak ott új rajzokat. A modern technológia sokat segít ebben. Régen csak repülőgépekről tudták pásztázni és fényképezni a vidéket, de most már drónokkal is fölébe tudnak szállni, azoknak nem kell olyan magasan repülniük, vagyis elég közelről tanulmányozhatják a felszínt.

A macska fontos szimbólum volt annak a hajdani, Paracas környékén élő, az időszámítás előtti pár évszázadban virágzó közösségnek az életében, amelynek a Nazca-vonalakat is tulajdonítják.

Nem tudni, hogy ezek az alakzatok mire szolgáltak, de több szakértő szerint is mind egyfajta felajánlás vagy ajándék az istenségeknek. Az állatfigurák közös jellemzője, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak.