Új jogállamisági megfigyelőrendszert hozna létre az EP

2020.10.05

Új jogállamisági megfigyelőrendszert építene ki az Európai Parlament - erről szerdán szavaznak majd a képviselők. A Fidesz szerint a baloldal zsarolásáról van szó.

Az Európai Parlament előtt fekvő javaslatban egy olyan mechanizmus kiépítéséről van szó, amelynek segítségével a három nagy uniós intézmény közösen, objektív módon vizsgálná a demokrácia helyzetét a tagállamokban. Az egyes kérdéseket független szakértők vizsgálnák meg, az alapértékek védelmében szankciókról is dönthetnének.

A júliusi EU-csúcson a tagállami vezetők döntöttek egy úgynevezett jogállamisági mechanizmusról, a megfogalmazás azonban nagyon homályos volt.

"Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, de bízom abban, hogy a tagállamok és az EP-képviselők megtalálják a közös politikai akaratot a megoldás érdekében. Nagyon fontos az unió jövője érdekében az, hogy a lehető leghamarabb ratifikálják a nemzeti parlamentek ezt a megállapodást és hogy az Európai Parlament is beleegyezzen ebbe" - mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Magyarország az uniós újjáépítési alap vétójával fenyeget abban az esetben, ha szigorú jogállamisági védőrendszer lesz benne. A múlt héten az Európai Bizottság első jogállamisági jelentésében elmarasztalta Magyarországot és Lengyelországot.

"A bizottság jogállamisági jelentéséből kiderült, hogy a jogállamiság megsértése Európában nem csak Lengyelországra és Magyarországra korlátozódik. Azonban ez a két ország olyan régóta sért rendszerszinten uniós jogot, az Európai Bizottság pedig ezalatt nem volt képes arra, hogy szavazást kérjen ezen országok jogainak felfüggesztéséről. Ma egy patthelyzetet látunk, ami foglyul ejtheti az egész újjáépítési csomagot és a költségvetést" - mondta az uniós jog szakértője, Alberto Alemanno.

Magyarország és Lengyelország is politikai boszorkányüldözésnek tartja a jogállamisági ügyek vizsgálatát.

"Amit az elmúlt években láttunk, az a jogállamisági vita rosszindulatú kihasználása volt. Visszaéltek és lealacsonyították ezt a vitát, és itt az Európai Parlamentben és valamilyen szinten az Európai Bizottságban is a baloldal politikai fegyverévé vált. Ezeket leginkább jobboldali kormánnyal rendelkező országokkal szemben vetették be, mint Magyarország vagy Lengyelország" - mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az Euronewsnak.

Szerinte az új megfigyelőrendszerrel új zsarolóeszköz kerülne az Európai Parlament kezébe. Azonban most úgy tűnik, ez a vita épp Magyarország és Lengyelország ellenkezése miatt sodorja veszélybe az uniós újjáépítési alap elfogadását.