Új felállás az Egyesült Királyság és az EU viszonyában

2019.12.13

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fenntartsuk a szoros együttműködést az Egyesült Királysággal, fejlesszük a kapcsolatokat a kereskedelemben, a gazdaságfejlesztésben, vagy akár a védelmi területen - mondta a Tanács belga elnöke, Charles Michel. - Sok közös célunk van az Egyesült Királysággal, remélem, hogy konstruktív tárgyalásokat tudunk folytatni, és a kilépési megállapodás megszavazása után a későbbi viszony részleteiről is meg tudunk majd egyezni.

Az ír kérdés még mindig súlyos feszültségeket okoz, de a brit miniszterelnök most már nem függ az Északír Demokratikus Uniópárt (DUP) szavazataitól.

- A brit alsóház most már ratifikálni tudja a kilépési megállapodást - elemezte a helyzetet az ír miniszterelnök Leo Varadkar. - Ez garantálja, hogy ne legyen határ észak és dél között, biztosítja a közös utazási övezetet és azt is, hogy a brit és ír polgárok jogait mindenütt tiszteletben tartják.

Egy biztos: a brit-európai viszonyban új lap kezdődik, egy újonnan hivatalba lépett bizottság tárgyal majd egy egyértelmű felhatalmazással rendelkező brit kormánnyal.