Új európai stratégia a szervezett bűnözés ellen

2021.04.16

A szervezett bűnözés és az emberkereskedelem elleni stratégiát mutatott be az Európai Bizottság. A szerdán közzétett tervezetben szerepel az is, hogy együttműködési szerződést kötnek az Interpollal a hatékony információcsere érdekében.

Az Európai Unióban 2017 és 2018-ban több mint tizennégyezren estek áldozatul emberkereskedőknek, az áldozatok fele uniós állampolgár, 72 százalékok volt nő vagy gyermekkorú lány, és 92 százalékokat kényszerítették szexmunkára.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint az emberkereskedelem mellett a kábítószerterjesztés a másik nagy probléma.

- Nem kétséges, hogy az illegális drogok piaca és az emberkereskedelem a két leginkább aggodalomra okot adó terület, de nem ezek az egyetlenek. A kilenc fő bűncselekmény Európában évente mintegy 140 milliárd euró hasznot termel, ami az EU GDP-jének egy százaléka, tehát ez nem olyan dolog, a mit figyelmen kívül lehet hagyni, tenni kell ellene - mondta az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínasz.

Az új stratégiát 2021-től folyamatosan vezetik be. Célja, hogy felszámolják a különböző online és offline bűnözői tevékenységeket, illetve hogy támogatást nyújtsanak az áldozatoknak. Az Európai Bizottság a tagállamok és civil szervezetek bevonásával kampányt indít a legsérülékenyebb csoportok tájékoztatására.