Túszejtés a vád Matteo Salvini ellen

2021.04.18

Bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert, a Liga párt vezetőjét a spanyol Open Arms mentőhajó fedélzetén érkezett 147 menekült feltartóztatásáért. Az előzetes bírói döntés megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét.

Salvini internetes posztban és személyes interjúban is közölte, csak a hazáját védte, emelt fővel vállalja az olaszok nevében is, amit tett.

"Ha nem csal az emlékezetem, egy spanyol hajóról beszélünk, amely bevándorlókat vett fel líbiai vizeken, máltai vizeken. Egy hajóról, amely nem volt hajlandó Spanyolországnál kikötni, kétszer sem, sőt egy spanyol katonai hajó segítségét is megtagadta. Miről beszélünk?" - mondta az újságíróknak.

Azt is hozzátette, nevetségesnek tartja, hogy az ügyészség túszejtéssel vádolja, mert szerinte pont a mentőhajók ejtik túszul a bevándorlókat, amikor heteken át nem engedik őket partra szállni.

Az első tárgyalást szeptember 15-re tűzték ki. Salvini ellen egy másik hasonló ügyben is eljárás folyik, de ez az első, amelyből per lett.