Tusk szerint néhány politikus olyan mint a vírus: az EPP elnöke Orbántól félti az EU-t

2020.04.02

A néppárti elnök, Donald Tusk alig burkoltan a koronavírushoz hasonlította Orbán Viktort, Donald Trumpot és Jaroslaw Kaczyński lengyel politikust.

Tusk egy lengyel néppárti politikussal, Radoslav Sikorskival közösen készített videót a néppárt lengyel oldala számára a járványhelyzetről.

A videó negyvenedik percében Tusk a következőket mondja:

"Képes-e az unió túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e. Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás. Az EU felépítése nagyon nehéz volt. A megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. Ha brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl" - mondta Tusk.

Tusk és Orbán viszonya az utóbbi hetekben kifejezetten feszült. Bár a Néppárt hivatalosan nem kommentálta a magyarországi felhatalmazási törvényt, a Népszava információi szerint öt tagpárt is a Fidesz kizárását kezdeményezte az ügy miatt.

Más néppárti forrásból úgy tudjuk, Orbán is keményen támadja Tuskot. Több néppárti tagpártnak levelet küldött nemrég, amiben a pártcsalád lengyel vezetőjét bírálja. "Úgy tűnik, Budapestnek van egy rendezetlen számlája a néppárti elnökkel" - fogalmazott az ügyről forrásunk.