Tudatosan becsülte alá a járvány veszélyét – írja Woodrow Trumpról szóló könyvében

2020.09.10

Hetekkel az első amerikai koronavírusos beteg halála előtt Donald Trump, amerikai elnök tisztában volt a vírus veszélyével, és tudta, hogy végzetesebb a náthánál. A nyilvánosság előtt azonban alábecsülte a kockázatokat - írja Bob Woodrow Düh című, szeptember 15-én megjelenő, az elnök portréját megrajzoló könyvében.

Emlékeztetőül: a szerző a Washington Post egykori legendás, oknyomozó újságírója kollégájával, Carl Bernsteinnel együtt buktatta meg 1972-ben Nixon elnököt az elhíresült Watergate-botránnyal foglalkozó cikksorozattal.

Trump egy michigani Ford üzemben, amely orvosi felszerelések gyártására állt át   -   Szerzői jogok  AP Photo/Alex Brandon
Trump egy michigani Ford üzemben, amely orvosi felszerelések gyártására állt át - Szerzői jogok AP Photo/Alex Brandon

"Ez egy halálos dolog" - ismerte el Trump még február 7-én Woodwardnak.

Márciusban már azt is bevallotta, hogy ismereteit eltitkolja a nyilvánosság elől. "Mindig is alá akartam becsülni" - mondta az elnök Woodwardnak március 19-én. "Mindig is alábecsültem, mert nem akartam pánikot kelteni" - tette hozzá.

Az elnök 2019 decembere és 2020 júliusa között összesen 18 alkalommal találkozott a szerzővel, aki - Trump jóváhagyásával - minden beszélgetést rögzített.

Egy kora februári határozott elnöki fellépéssel, szigorú korlátozásokkal, a maszkviselés és a kézmosás fontosságának folyamatos hangoztatásával és közösségi távolságtartással amerikaiak tízezreinek az életét menthették volna meg - vélik szakértők.

Woodrow könyve egy sor új kérdést vet fel az elnökről - írja a Washington Post.

A Düh című könyv a járványveszély mellett részletesen beszámol Trump kiszámíthatatlanságáról, és azokról az eseményekről, amelyeknek részletei általában nem szivárogtak ki a Fehér Házból.

Az elnök - rá jellemző módon - a Twitteren reagált a járvánnyal kapcsolatos állításokra.

"Bob Woodward hónapok óta idézeteim birtokában van. Ha úgy ítélte meg, hogy rosszak vagy veszélyesek, miért nem tette őket közzé haladéktalanul annak érdekében, hogy életeket mentsen meg? Nem tartotta ezt kötelező érvényűnek? Nem, mert tudta, hogy jó és megfelelő válaszok. Nyugi, pánikra semmi ok!" - üzente Trump.

"Időre volt szükségem ahhoz, hogy meggyőződjek a magánjellegű megjegyzések hitelességéről" - így reagált Bob Woodward a bírálatokra válaszolva az amerikai AP hírügynökségnek adott telefonos interjúban.